Contraterrorisme-operatie tegen IS in Irak en Syrië

VS leiden coalitie om terreurgroep af te breken en te vernietigen

President Barack Obama heeft vannacht in een felle tv-speech de Amerikaanse strategie toegelicht in de strijd tegen de terroristische organisatie die zichzelf Islamitische Staat (IS, ook bekend als ISIS en ISIL) noemt in Irak en Syrië.

De Verenigde Staten leiden een brede coalitie die IS zal bevechten. Obama noemde vier elementen: luchtaanvallen in Irak en Syrië, het bewapenen van lokale partners, extra contraterrorisme inspanningen, en humanitaire hulp.

‘Ons doel is duidelijk: wij zullen ISIL afbreken en uiteindelijk vernietigen, door middel van een alomvattende, duurzame contraterrorisme strategie’, zei de president. ‘Als je Amerika bedreigt, dan zal je geen veilige haven vinden.’

Meedogenloze inspanning

Obama sprak over een meedogenloze inspanning om IS uit te schakelen, waar het zich ook bevindt. Hij gebruikte het woord ‘oorlog’ niet en benadrukte het verschil met de oorlogen in Irak en Afghanistan. Er zullen geen grondtroepen in een gevechtsrol worden ingezet. Alleen militaire trainers voor lokale troepen.

De president vraagt het Amerikaanse Congres om toestemming voor de uitbreiding van de militaire activiteiten naar Syrië. Dat is belangrijk voor een breed draagvlak, want de strijd tegen IS zal waarschijnlijk meerdere jaren duren.

Mogelijk Nederlandse bijdrage

Obama trad in de speech niet in details over de brede coalitie. Nederland is bereid om militair bij te dragen, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans woensdag in de Tweede Kamer. Op welke manier Nederland zal meedoen is nog niet besloten. Het kabinet houdt alle opties open.

De hele speech

De namen IS, ISIL en ISIS worden door elkaar gebruikt. Obama heeft het bijvoorbeeld consequent over ISIL, de Nederlandse media gebruiken meestal IS, terwijl de terreurorganisatie in de volksmond veelal ISIS wordt genoemd.

Obama beredeneert de naam als volgt: ISIL noemt zich de Islamitische Staat, maar zij zijn niet islamitisch, want geen religie keurt het doden van onschuldigen goed, en ISIL is geen staat, maar een voormalig Al Qaida-filiaal in Irak.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>