Terugkijken: Obama’s State of the Union 2015

Uit de schaduw van de crisis • Obama krachtig en toekomstgericht

De Amerikaanse president Barack Obama gaf vannacht zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak. Hij was lekker op dreef en kwam krachtig, zelfverzekerd over.

Obama benadrukte dat het goed gaat met de Amerikaanse economie. ‘De schaduw van de crisis ligt achter ons, het land staat er sterk voor’, zei hij.

De speech is goed ontvangen door de Amerikaanse tv-kijkers. CNN liet een flitspeiling uitvoeren. Vooraf vond 57 procent (tegen 38 procent) dat Obama’s beleid goed is voor het land. Na de speech is dat 72 procent (tegen 24 procent). Er keken wel relatief meer Democraten dan Republikeinen naar de toespraak.

Presidentsverkiezingen 2016

De president wil onder meer lastenverlaging voor de middenklasse. Dat wil hij betalen door de lasten voor de rijken te verhogen. Daarnaast presenteerde hij nog een aantal andere plannen die vooral bij linkse kiezers in de smaak vallen.

De Republikeinen hebben de meerderheid in het Congres (Senaat en Huis van Afgevaardigden) dus de meeste van die mooie plannen zullen het niet halen.

Obama doet deze voorstellen dan ook met het oog op de presidentsverkiezingen van 2016. Als de Republikeinen bijvoorbeeld een belastingverlaging voor de middenklasse wegstemmen om de allerrijksten te beschermen, dan is dat krachtige campagnemunitie voor de Democratische presidentskandidaat.

Als de Republikeinen proberen om belangrijke successen van Obama terug te draaien, belooft hij zijn veto uit te spreken. Dan gaat het bijvoorbeeld om het herroepen van de ziektekostenverzekeringswet (‘Obamacare’), het schrappen van bescherming voor illegale migranten, en regels voor Wall Street.

Strijd tegen terreur

Op het gebied van de buitenlandse politiek is de tweespalt tussen Republikeinen en Democraten iets minder groot. Obama benadrukte het belang van diplomatie naast militaire macht. Hij vroeg het Congres de sancties tegen Cuba op te heffen en dreigde een veto uit te spreken over eventuele nieuwe sancties tegen Iran.

De president kondigde ook nieuwe maatregelen aan om terreurorganisatie ISIS te bestrijden. ‘We staan zij aan zij met iedereen die slachtoffer is geworden van terroristen, van een school in Pakistan tot de straten in Parijs’, aldus Obama.

Video: hele speech (zonder ondertitels)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>