Geen linkse vuist tegen neoliberale Griekse deal

Dijsselbloem staat achter deal: geen medelijden met Griekse regering

De SP is tegen het snoeiharde akkoord dat de Eurolanden de afgelopen week met Griekenland hebben gesloten. ‘Het probleem is niet Griekenland, het probleem is natuurlijk de euro’, aldus SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Van Bommel ziet ‘dwangbevelen uit Europa’ die de democratie en soevereiniteit van landen direct raken. Hij hekelt de voorgestelde privatiseringen en vindt dat de deal slecht is voor mensen met lage inkomens en lage opleidingen.

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem staat juist volledig achter de deal. In een interview met Nieuwsuur zei hij dinsdag dat hij geen medelijden heeft met de Griekse regering: ‘De Griekse bevolking komt er veel beter voor te staan als deze hervormingen worden doorgevoerd’.

Veel twijfels over privatiseringen

In het Kamerdebat donderdag kwam het verschil tussen het kabinetsstandpunt en de visie van de linkse partijen ook een paar keer duidelijk naar voren. De media berichtten vooral over het gedraai van VVD’ers die hun verkiezingsbeloftes breken. Same old, same old. Maar waar staan de linkse partijen nu precies?

Dijsselbloem zei dat hij na de afgelopen maanden genoeg heeft van ideologisch geladen discussies. Hij stak een vurig liberaal betoog af over privatiseringen. Griekenland smacht volgens hem naar buitenlandse investeringen.

GroenLinks, zeer kritisch over privatiseringen, noemt dat contraproductief en vernederend. ‘Europa ontpopt zich als een pandjesbaas en schat de opbrengst ook nog eens twee keer te hoog in’, aldus GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff.

De PvdA-fractie is opgelucht dat er een deal is. Kamerlid Marit Maij zei dat Griekenland daardoor in de toekomst de eigen verzorgingsstaat kan betalen. Verder zei zij dat het land bij het doorvoeren van alle hervormingen gesteund moet worden. ‘Wij vinden het belangrijk dat we elkaar in Europa vasthouden.’

D66 is sociaaleconomisch rechts en neoliberaal tot in de haarvaten, maar zelfs daar hebben ze twijfels over de verwachte opbrengsten uit de privatiseringen.

Maak uitzondering voor water

De linkse partijen konden in het debat dus geen vuist maken tegen de harde neoliberale eisen in de Griekse deal. Dat zou wellicht makkelijker zijn als zij er een specifiek punt uitlichten. Bijvoorbeeld een eventuele privatisering van de Griekse drinkwatervoorziening. Dat is zeer controversieel en levert relatief weinig op.

De wens om water uit te zonderen in het privatiseringsfonds kunnen PvdA, SP en GroenLinks misschien nog uitspreken als het onderhandelingsresultaat op tafel ligt. Zo’n punt resoneert niet alleen bij de linkse achterban, maar veel breder. Zelfs voor veel rechtse kiezers is het privatiseren van water een stap te ver.

Drinkwater is natuurlijk van een andere orde dan een braakliggend vliegveld of slecht onderhouden havens. Linkse partijen horen dat punt te maken. Bovendien past het uitstekend bij Nederland als gidsland op het gebied van water.

Nieuwsuur-interview met Dijsselbloem

Video: Van Bommel legt SP-standpunt uit

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geen linkse vuist tegen neoliberale Griekse deal

 1. frank bikker

  Privatisering kan soms goed, maar soms ook heel slecht zijn en dan bedoel ik niet enkel sociaal.
  Niemand is er bij gebaat, dat we een soort uitverkoop krijgen van potentieel waardevolle Griekse staatsbedrijven.

  “Wij”willen ons geld terug krijgen en dat krijg je niet door alles voor een appel en een ei te verkopen. En de Grieken willen, als ze dan toch moeten, er wel zo veel mogelijk voor krijgen.

  Het lijkt mij ook zeer handig dat er vanuit de hoogontwikkelde landen in Europa een soort ontwikkelingshulp komt op het gebied van efficiënter belasting innen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>