Shock and awe-debat zorgpremie kan coalitie versterken

Nederland in shock over voorstel zorgpremies • Krijgt Job Cohen alsnog gelijk? • Samsom: mensen met normaal salaris zijn ten onrechte bang gemaakt

In het debat over de inkomensafhankelijke zorgpremie liepen de gemoederen de afgelopen week zo hoog op, dat de verwachtingen onderhand monsterlijke proporties hebben aangenomen. De Telegraaf schreef zelfs over ‘zorghorror’.

Met zulke lage verwachtingen zou je denken dat het eind volgend jaar alleen nog maar kan meevallen. Het is eigenlijk een soort shock and awe-debat. Krijgt Job Cohen toch nog gelijk, met zijn elektroshock, alleen de PvdA doet nu wel mee.

Bovendien roepen politici al jaren dat mensen meer bewust moeten worden gemaakt van de kosten van de zorg. Nou, dat lijkt nu eindelijk gelukt. Iedereen heeft het erover. Mensen zitten driftig hun premie voor 2014 uit te rekenen, terwijl de plannen nog niet vaststaan.

De pers leeft zich lekker uit, samen met een bataljon aan opiniekletsers die vrezen dat hun zuur, zuurverdiende columnistensalaris straks helemaal op gaat aan zorgpremie. Voor sommige journalisten, die zelf een hoog inkomen hebben en getroffen worden de maatregel, blijkt het onmogelijk om objectief te blijven.

De oppositiepartijen kunnen zich ondertussen opnieuw profileren, zonder terug te hoeven denken aan de belabberde verkiezingscampagnes die ze voerden. In feite is het debat over de zorgpremies dus goed voor iedereen; goed voor Nederland.

Een diepgravend maatschappelijk debat over de kosten van de zorg en solidariteit tussen inkomensgroepen. Dat is nog eens iets anders dan grappen en grollen over 130 km/u op de snelweg, idiote caviapolitie, of ellenlang gemekker over boerka’s en hoofddoekjes.

Nu is het aan VVD en PvdA om in hun uitwerking van het plan ook serieus te zorgen dat het eind volgend jaar meevalt. En dat mensen het snappen. Ze zullen daar vast en zeker alles aan doen. Als dat lukt kan het debat over de zorgkosten hun coalitie versterken.

Als VVD en PvdA deze hervorming tot een fatsoenlijk eind brengen neemt de kans dat hun kabinet de rit uitzit fors toe. We zullen het weten na de eerste Prinsjesdag van het kabinet Rutte-Asscher, september volgend jaar.

Job Cohen in lijsttrekkersdebat 2010: ‘kickstart van Rutte is elektroshock’


Video op Youtube

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>