Is Pechtold een opportunistische rechtse draaikont?

D66 verwordt onder Pechtold tot een opportunistische rechtse draaipartij

In een poging het de nieuwe regeringscoalitie van VVD en PvdA meteen zo moeilijk mogelijk te maken, bundelen de vier minst kleine oppositiepartijen hun krachten.

Het levert een bijzondere samenwerking op die we de komende jaren vermoedelijk vaker zullen zien: Geert Wilders (PVV), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) vroegen gebroederlijk om meer specifieke doorrekeningen van de kabinetsplannen door het Nibud. Het kabinet heeft inmiddels gehoor gegeven aan de eis.

De vier musketiers weigerden anders aan het debat over de regeringsverklaring deel te nemen. ‘Er is gewoon heel veel verwarring,’ aldus Roemer na afloop van hun overleg. Ook GroenLinks vraagt om meer helderheid. Vooralsnog wordt die partij niet betrokken bij het oppositieoffensief. Ook de ChristenUnie wordt genegeerd. Ze zijn te klein.

Het motto van het nieuwe kabinet is ‘bruggen slaan’, en na één dag is het al gelukt om bruggen te slaan tussen Wilders, Roemer, Pechtold en Buma. Een grootse prestatie van VVD en PvdA. Een jaar geleden zou het voor bespottelijk zijn gehouden.

Niemand heeft het erover – ze emmeren maar door over de plannen met de zorgpremie waarvan de uitwerking nog moet plaatsvinden – maar het is een merkwaardige ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld de positie van D66-leider Pechtold.

De afgelopen jaren was hij de grootste criticaster van Wilders. Die strijd ging heel ver. De verschillen tussen de twee leken onoverbrugbaar. Maar Pechtold werkte ook nauw samen met GroenLinks en de ChristenUnie om het impopulaire Kunduz-akkoord te realiseren.

Die samenwerking was lang tevoren op poten gezet. De drie hielden de PvdA er bewust buiten. Er werd zelfs gespeculeerd over een mogelijke fusie van GroenLinks en D66.

Aan de andere kant weigerde Pechtold, evenals Buma, tijdens de formatie te praten over de coalitievoorkeur van Roemer. Hij vond dat VVD en PvdA er samen uit moesten komen. Roemer geeft de PvdA graag de schuld van zijn mislukte formatiestrategie, maar feit is dat Pechtold en Buma de SP blokkeerden, terwijl Samsom er wel voor openstond.

Samenwerken in de oppositie is uiteraard iets anders dan een regeringcoalitie sluiten. PVV, SP, D66 en CDA zijn nu het meest effectief als ze samen optrekken. Maar als ik de vier oppositieleiders zo bezig zie, zie ik naast hun wil tot samenwerken ook afgunst.

Alle vier hadden ze graag een coalitie met één van de twee regeringpartijen gevormd. Wilders en Buma hadden een voorkeur voor de VVD, terwijl Roemer sowieso met de PvdA wilde. Pechtold nam tijdens de campagne een vagere positie in over zijn coalitievoorkeur.

Programmatisch zou D66 sowieso bij de VVD passen, maar Pechtold nam Rutte het gedoogwrak kwalijk en viel hem daar de hele campagne op aan. Een derde Paarse kabinet met daarin een doorslaggevende rol voor D66 leek een optie.

Of misschien opnieuw een coalitie van VVD, CDA en D66, gelijk aan Balkenende-II. Tijdens dat kabinet vonden onder de noemer Keer het Tij massaprotesten plaats waaraan naast PvdA, SP en GroenLinks ook de vakbonden en talloze maatschappelijke organisaties deelnamen. Die onvrede liep gelijk met de opkomst van Wilders.

Pechtold is inmiddels zes jaar leider van D66. In die tijd heeft hij in een kabinet gezeten met Rita Verdonk en oppositiegevoerd met Femke Halsema. De partij is verrechts; financieel-economisch verschilt het D66-programma niet veel van dat van de VVD. Het frisse, progressieve karakter van D66 is een beetje flets geworden.

Ook werkte D66 onder Pechtold in de oppositie samen met de PvdA. Onder Job Cohen bevond die partij zich toen in een sluimerende crisis. De razendsnelle opkomst van Diederik Samsom moet voor Pechtold dan ook een bittere pil zijn. Samsom doet nu waar Pechtold alleen van kan dromen: een progressieve coalitie vormen met enkel de VVD.

Maar Pechtold is van plan om te blijven. Verkiezingen verliezen deed hij niet. Zijn makke is dat hij eerdere verwachtingen over een veel groter D66 niet heeft waargemaakt. Een soortgelijke situatie waar Roemer zich in bevindt.

In Pauw en Witteman zei Pechtold dat als het kabinet vierenhalf jaar blijft zitten, hij ook vierenhalf jaar blijft. Als er geen interne crisis ontstaat bij D66 zal Pechtold bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 dus weer lijsttrekker zijn.

Dan zou hij opnieuw voor vier jaar gekozen worden. Pechtold ziet zichzelf dus mogelijk vijftien jaar aaneengesloten partijleider blijven. En dat bij een vrijzinnige partij als D66. Alleen D66-oprichter Hans van Mierlo, één van de meest briljante Nederlandse politici ooit, was langer partijleider; in totaal negentien jaar, maar niet aaneengesloten.

In zijn jaren heeft Pechtold op alle manieren en met bijna iedereen geprobeerd om macht uit te oefenen. Van Verdonk tot Halsema en van Slob tot vandaag Roemer en Wilders. Politiek opportunisme is hem duidelijk niet vreemd. D66 begint onderwijl steeds meer te lijken op een rechtse draaipartij die met iedereen het bed in duikt voor macht.

Discussie over wie Pechtold mogelijk kan opvolgen lijkt er voorlopig niet te zijn. Niet aan de orde, want de leider wil mogelijk nog tot 2021 blijven. Volgens mij is dat niet realistisch. Er zal voor die tijd toch wel een D66’er opstaan die Pechtolds leiderschap uitdaagt?

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Is Pechtold een opportunistische rechtse draaikont?

  1. Frank Bikker

    Meneer Lucas,
    U zegt dat Samson wel openstond voor de SP. Ik denk eerder dat de PvdA als de dood was voor de SP. Want hadden die 2 in een coalitie gezeten zouden met name de oudere PvdAkiezers heel gauw vinden dat in de praktijk het beleid van die 2 heel gauw ging lijken op het beleid van de PvdA in de jaren 70 en 80 en dat zouden ze prima hebben gevonden. Zo zou de PvdA uitgehold worden door de SP. Op dit moment is de PvdA een gematigde sociaal liberale partij. Zie het beleid van de afgelopen 20 jaar. De verzorgingsstaat wordt stukje bij beetje afgebroken.

      /   Reply  / 
  2. Marcus Lucas Auteur

    Beste Frank Bikker, aan het begin van de informatie werd eerst gekeken naar de twee grote winnaars (VVD en PvdA) met mogelijk een derde partij. Rutte wilde het CDA erbij, of anders D66. Samsom wilde de SP er dan bij. Pechtold en Buma wilden niet, zij vonden dat VVD en PvdA eerst zelf moesten kijken of ze er samen uit konden komen. Rutte wilde niet in een coalitie met twee linkse partijen. Roemer wilde ook niet met VVD. Hij wilde een coalitie met PvdA, SP, D66 en CDA. Dat wilden Pechtold en Buma niet. Bovendien zou de grootste partij en winnaar VVD dan meteen buitenspel staan. Er was toen maar één mogelijkheid over: VVD en PvdA moesten samen verder kijken wat ze konden bereiken, zonder derde partij. Het is dus wel degelijk zo dat Roemer’s eerste keuze geblokkeerd is door D66 en CDA.

      /   Reply  / 
  3. Frank Bikker

    Om in te gaan op jouw verhaal. Van Pechtold weet ik het niet, maar dat het CDA niet wilde lijkt mij zo klaar als een klontje. Zij hebben genoeg te doen binnen eigen gelederen. Op vele vlakken heeft deze partij niet eens eensluidende meningen en daar komen ze ook mee naar buiten.
    Kijk daarintegen naar de geschiedenis van de PvdA. Deze partij heeft in zijn gloriedagen bijna 60 zetels gehad. De langzame neergang is begonnen begin jaren 90. Dit voorjaar was haar absolute dieptepunt. Velen waren weggelopen naar PVV en SP. En juist die eigenlijke SPkiezers zijn uiteindelijk voor de PvdA gegaan, omdat ze de SP niet rijp genoeg, bestuurlijk te weinig ervaren, Roemers image van gezellige oom maar geen diepganger en de inderdaad handige imagebuilding van Samson. Als de PvdA de SP binnenboord had gehaald dan moesten ze weer echt sociale maatregelen nemen en ik denk dat Henk/Ingrid, Jan/Mien met de pet, modaal dat heel snel door hadden gehad met alle gevolgen van dien voor de PvdA.
    U praat enkel vanuit partijpolitieke hoek, maar een partij wordt ook gemaakt door haar kiezers en niet alleen vanuit strategisch geschuif van partijen onderling.
    Ik geef wel toe dat uw manier van denken de laatste jaren opgang vindt.
    Dat verklaart naar mijn smaak ook de aardverschuivingen die de laatste jaren constant plaatsvinden. Daarintegen het begrip ideaal zal altijd blijven. Dan weer veel, dan weer weinig.

      /   Reply  / 
  4. phansen

    Laat deze 4 lekker samengaan. Het hondsdolle kweil druipt van hun muil af. Tjongejonge wat een baggerparijen. En dan maar zeuren over kiezersbedrog door de PVDA en VVV.
    In NL is geen enkele andere regering mogelijk dan een coalitieregering.
    (tenzij een zakenkabinet). Dus geven en nemen.
    Nu brult iedereen dat hij gepakt wordt. Ja natuurlijk stelleje randdebielen!!! Er is een crisis, idereen moet inleveren, en dan een beetje NIMBY oplossingen bedenken slaat helemaal nergens op.
    SP en D66, daar is NIETS links aan. D66 kan zich beter meteen bij de rechtse kant van de VVD aansluiten. De SP past naadloos in het gebral van de PVV, en keert terug naar de oude oppositiemethode.
    tegen,tegen,tegen,tegen,tegen enzenz enzenzenz.

      /   Reply  / 
  5. Frank Bikker

    Naar mijn idee wordt de SP gezet in de hoek van tegen, tegen, tegen. En dat is zo ook een tijd geweest. Maar als een partij wil investeren in een soort New Dealpolitiek, wat is daar mis aan. Nu moet iedereen inleveren, zonder dat er iets voor in de plaats komt.Wel vind ik dat de SP voor dat plan van die zorgtoeslag had kunnen gaan, want ik vind dat wel een stapje in goede richting, ondanks dat de echt hoge inkomens hier buiten schot blijven.

      /   Reply  / 
  6. Tonny Aukema

    VVD VeelVerDieners en de oppositiepartijen hebben hun zin.De eerlijke zorg is van de baan.Veelverdieners hebben geen verzekering nodig. De dokter wordt cash betaald en bij ziekte gaat men naar het buitenland, dat is goedkoper.Iemand met een laag loontje kan dat risico niet nemen.De gemiddeld drie ton verdienende managers in de zorg moeten dus betaald worden door de mensen met de laagste inkomens en de gepensioneerden, die al die jaren dat de VVD zorg bestaat van hun pensioentje 1875 euro extra bij hun zorgpremie moeten betalen voor de onverzekerde veelverdieners Meer dan 10% van hun jaarinkomen.Hoort U daar wsl eens een oppositiepartij over.Rutte zal lachend de premies en bijdragen verhogen tot groot genoegen van de oppositiepartijen Stem bij de gemeenteraadsverkiezingen op de P.v .d.A, de Ouderenpartij of de Dierenpartij

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>