Nederland mist boot met hoogopgeleide Zuid-Europeanen

Immigratietaboe van rechtse wrokpolitici helpt onze economie naar de klote

In de komende drie jaar groeit de Duitse bevolking met maximaal 2,2 miljoen mensen, mede als gevolg van de immigratie van jonge, hoogopgeleide Zuid-Europeanen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Kiel Economics.

Nederland lijkt de boot te gaan missen als het gaat om deze groep jonge professionals uit landen als Spanje, Italië en Griekenland. Een groep die we volgens mij eigenlijk met open armen zouden moeten ontvangen. Waarom worden we zo’n gesloten land?

‘De nieuwe gastarbeiders komen uit Zuid-Europa’, schreef het NRC dinsdag. Het oppervlakkige bericht suggereert dat het om een explosie van nieuwkomers gaat, maar dat is ronduit misleidend. Het gaat voor Nederland om veel te lage aantallen. Het succesvolle Duitse beleid wordt in het NRC-stukje wel aangestipt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schreef donderdag:

‘In absolute aantallen gaat het echter slechts om een extra instroom van 4 duizend immigranten per jaar. Een klein deel van de migranten uit deze landen kiest Nederland als bestemming. De prognose veronderstelt dat dit zo blijft. Op basis daarvan wordt geen grote toename van de immigratie vanuit Griekenland, Italië en Spanje voorzien.’

De werkloosheidspercentages van Nederland en Duitsland zijn nagenoeg gelijk; iets onder de 7 procent. De economische groeicijfers tonen echter een groot verschil. Nederland presteert opvallend slecht in West-Europa. Onze economie krimpt, terwijl in Duitsland nog altijd sprake is van groei, zij het afgezwakt door de eurocrisis.

Zuid-Europa is duidelijk een ander verhaal. De werkloosheid in Spanje is gestegen tot 24 procent, en onder jongeren tot 25 jaar zelfs tot een onvoorstelbare 54 procent. Jonge hoogopgeleiden kunnen in die landen geen baan vinden, en vertrekken massaal naar elders. Ze kiezen dan dus wel voor Duitsland, en veel minder voor Nederland.

In zowel Duitsland als Nederland ontstaat een tekort aan hoogopgeleiden. Binnen enkele jaren wordt in Nederland een tekort aan hoogopgeleide ICT’ers verwacht. In 2016 komen we 170,000 technici tekort. In 2010 waarschuwde het CBS al dat het tekort aan goed opgeleid personeel in het ergste geval kan op lopen tot 300.000 werknemers in 2020.

Het wordt nog wranger: door die ontwikkeling zal de kloof tussen arm en rijk groeien. Door het voortdurende tekort zullen de lonen van hoogopgeleiden tot 2020 mogelijk 30 tot 55 procent harder stijgen dan de salarissen van mensen met een lagere opleiding. Dat voorspelde het Centraal Planbureau (CPB) al in 2003.

Doet de politiek hier dan helemaal niets aan?

VVD en PvdA willen het vak wetenschap en techniek op alle Nederlandse basisscholen verplicht stellen. Er wordt 100 miljoen extra geïnvesteerd voor bètaleraren in het voortgezet onderwijs. Eerdere campagnes hebben nauwelijks iets aan de impopulariteit van technische opleidingen veranderd. ‘Lapmiddelen’ worden die nu genoemd.

Maar door het wrokkige debat over immigratie in de afgelopen tien jaar wordt de meest voor de hand liggende oplossing angstvallig genegeerd. Ligt er soms een taboe op het ‘benoemen’ van de noodzaak van meer immigranten? We hebben ze wel nodig.

Ieder weldenkend mens ziet dat het onmogelijk is om de toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt allemaal op te vangen met langer doorwerken en het stimuleren van Nederlandse kids om een hoge opleiding af te ronden, en dan bij voorkeur in de techniek.

Dus beste politici, negeer alsjeblieft de ultraconservatieve hysterici, en neem een voorbeeld aan Duitsland. Verwelkom hoogopgeleide Zuid-Europeanen.

Trek hen actief aan. Bied cursussen Nederlands en zorg de komende jaren voor voldoende woningen. Allemaal bijkomende pluspunten die zorgen voor meer economische activiteit, meer groei en het op peil houden van onze welvaart.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nederland mist boot met hoogopgeleide Zuid-Europeanen

  1. Pingback: Kabinet komt met Techniekpact tegen tekort aan technici | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>