SP vol op orgel tegen herindeling gemeenten en provincies

Conservatief-links breekt lans voor lokale politici en logge ambtenarenapparaten

De oppositie worstelt met de plannen voor herindeling van gemeenten en provincies. Dat schrijft De Telegraaf. Bij monde van Kamerlid Ronald van Raak ging de SP dinsdag vol op het orgel tijdens de het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken.

Van Raak orakelde over ‘monstergemeentes’, waarmee hij gemeenten met meer dan 100.000 inwoners bedoelde. Uit het debat werd mij niet duidelijk of de SP alleen de voorgestelde fusiegemeenten bedoelt, of dat men bij de links-conservatieve partij ook de bestaande gemeenten met meer dan 100.000 inwoners ‘monsterlijk’ vindt.

De SP’er had het over schaalverkleining en ‘dichtbij de mensen’. Van Raak legde echter niet uit of de consequentie van zijn harde woorden is dat grote gemeenten opgesplitst moeten worden. Of vindt de SP dat ‘dichtbij de mensen’ ook binnen grote gemeenten mogelijk is? Gezien de buurtgerichte partijorganisatie van de SP zou je denken dat het best mogelijk is om kleinschalig te werken binnen een grote gemeente.

Voor de duidelijkheid: het gaat in dit debat over ambtenaren, raadsleden, statenleden, wethouders en gedeputeerden. Lokale politici dus. Onderwerpen als zorg, veiligheid en onderwijs vallen onder een andere begroting. Het zijn dus de grote ambtenarenapparaten van de lagere overheden waar de regering op wil bezuinigen; in eigen vlees snijden.

Als het gaat om zorg investeert de regering juist honderden miljoenen in de terugkeer van wijkverpleegkundigen. Op het gebied van veiligheid investeert het kabinet structureel 105 miljoen in meer blauw op straat en extra opsporingscapaciteit. En ook in het onderwijs wordt ondanks de vele bezuinigingen, extra geïnvesteerd.

De meningen lopen overigens uiteen of het bij onderwijs echt gaat om extra investeringen, of meer om ombuigingen waardoor geld vrijkomt om aan nieuwe prioriteiten te besteden. Feit is in ieder geval dat het onderwijs wordt ontzien in de gigantische bezuinigingsoperatie. Oppositiepartij D66 erkende dat eerder ook.

Het is waar dat, volgens het CPB, de bezuinigingen ten koste zullen gaan van de kwaliteit van voorzieningen. We moeten in de toekomst dan mogelijk verder reizen of langer wachten bij het aanvragen van een paspoort of rijbewijs. Voor ouderen en mensen met een beperking is dat serieus een zware trip die zo een halve dag in beslag kan nemen.

Verder noemde Van Raak de voorgestelde fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland een ‘monsterprovincie’ en een ‘grote superpuist’. Dit is geweldig politiek theater, maar het komt er simpelweg op neer dat de SP weigert om te bezuinigen op de overheid; op ambtenaren, bestuurders en politici. De SP weigert in eigen vlees te snijden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>