Gespreid bedje in media voor onruststoker Henk Krol

‘Als ze geld komen halen, laten ze dan eerst maar bij de ouderen komen’

Een nieuwe dag, een nieuwe voorpagina van de Telegraaf en ophitsende items in de nieuwsuitzendingen. De ouderen van Nederland zouden geplukt worden en Henk Krol van ouderenpartij 50PLUS heeft al ruim vijfduizend klachten gekregen op zijn klaagsite.

Ik had vorige week een verjaardag met de familie. Mijn pa werd 74, en is nog heel goed bij de pinken. Het gesprek kwam, zoals dat gaat op verjaardagen, op de koopkracht uit. Mijn pa is één van de gepensioneerden die dit jaar te maken krijgen met koopkrachtdaling.

Mijn zus en zwager hebben twee jonge kinderen en vertelden dat ze dit jaar veel meer kwijt zijn aan kinderopvang. Schokkende cijfers. Ik zei dat het niet veel uitmaakt welke coalitie er had gezeten, dat de maatregelen nodig zijn, en we moeten hopen op meevallers.

Mijn zus begrijpt dat er bezuinigd moet worden, dat iedereen moet inleveren, maar zij hekelde de constante negativiteit in politiek en media. Ze wil meer optimisme en hoop voor de toekomst, en verwacht dat het uiteindelijk echt wel weer beter zal gaan.

De reactie van mijn vader was ook opmerkelijk. Je zou het niet verwachten als je een politicus als Henk Krol hoort spinnen en tieren. Maar op droge toon, terwijl hij trots met zijn kleindochter op schoot zat, zei mijn pa dat als er ingeleverd moet worden, ze eerst maar bij de ouderen moeten komen. Hij vindt dat hij meer kan missen dan zijn kinderen.

Deze anekdote illustreert volgens mij het probleem van de 50PLUS-klaagcampagne en de eenzijdige berichtgeving van bijna alle media over de koopkracht van ouderen. Alle nuance is weg. De onrust onder ouderen wordt opgestookt uit politieke en commerciële motieven. Maar in werkelijkheid liggen de zaken niet zo zwart-wit.

Meningen zoals die van mij pa en mijn zus hoor en lees je zelden. Het zijn de klachten en onrust die nieuwswaardig geacht, en dus versterkt, worden. Hoopgevende verhalen over de toekomst worden genegeerd, want ach ja mensen, optimisme, dat is toch geen oppositiestrategie? En je verkoopt er ook geen blaadjes mee, of wel?

Waarom is het vertrouwen in politici en journalisten eigenlijk zo laag?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>