Valt er nog met de PVV en de SP samen te werken?

Rutte-II blijkt kabinet met uitgestoken hand, maar niet alle partijen nemen hem aan

Gisteren presenteerde minister Stef Blok van Wonen al een stevig woonakkoord tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Ook minister Jet Bussemaker van Onderwijs benadrukt nu dat zij wil dat de oppositiepartijen meepraten over de vormgeving van het veelbesproken sociale leenstelsel voor studenten.

Dat het leenstelsel er komt staat vast, maar de manier waarop de opbrengst van de maatregel geïnvesteerd wordt nog niet. Het geld moet worden besteed aan verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. De oppositiepartijen D66 en GroenLinks zijn in principe voor een leenstelsel, maar hebben hun eigen ideeën over de besteding van het geld.

Samen kunnen D66 en GroenLinks het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen. De Tweede Kamerfracties zijn dus nu al welkom om mee te praten. Zo blijkt het tweede kabinet-Rutte na 100 dagen toch echt de hand uit te steken naar de oppositie.

Bij de hervorming van de AWBZ is er een nieuwe kans voor het CDA om macht uit te oefenen, en aan de achterban te laten zien dat zij ertoe doen. Op een heet onderwerp als de zorg, met name voor ouderen, kan het CDA dan – met de protestpartij 50Plus hijgend in de nek – laten zien dat zij wél concrete zaken voor mensen binnen kunnen halen.

De enige partijen die niet mee lijken te doen aan de nieuwe politiek, zijn de PVV en de SP. Zij voeren enkel grimmig oppositie, vanuit partijbelang. Als ze dat vier jaar lang volhouden lopen ze het risico dat hun potentiële kiezers gaan denken dat met hen helemaal niet samen te werken valt. Dat het partijen zijn die geen deuk in een pakje boter slaan.

Een stem op hen wordt dan niets meer dan een stem op nog eens vier jaar machteloze, vruchteloze oppositie. Daar bereik je weinig mee. Mooi politiek theater, maar het levert niets op. De meeste mensen kiezen dan liever voor een partij die wel werkt.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Valt er nog met de PVV en de SP samen te werken?

  1. Willem Geldof

    Helder verhaal, maar misschien is de wens de vader van de gedachte?
    En wie weet komt de SP bij het ontslagrecht tot inkeer.

      /   Reply  / 
  2. aad

    bij de volgende verkiezingen zullen de pvv en de sp de grootste partijen zijn. het blijft tog onzeker voor de pvda en de vvd om zo afhankelijk te zijn van kleine partijen om te kunnen regeren

      /   Reply  / 
  3. will

    dit is gewoon niet waar wat ze over de SP en de PVV zeggen . SP word de grootste partij van nederland in de volgende verkiezingen . maar ik zelf denk dat dezen regering VVD-PVDA dit jaar nog valt . ik hoop het zelfs .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>