Starre D66 en CDA zaaien wantrouwen en onzekerheid

Rechtse koers CDA stuit christelijk bonden tegen borst • CNV: ‘Bedenk goed wat je doet’ • Pechtold sleurt CDA mee in kribbig oppositiespel

Voorzitter Jaap Smit (afbeelding) van de christelijke vakcentrale CNV uit felle kritiek op de rechtse koers die het CDA op dit moment vaart. Dat schrijven diverse media, waaronder Trouw, op basis van een ANP-bericht.

Het CNV en het CDA hebben van oudsher nauwe banden. Smit is zelf lid van het CDA, en is ‘niet kapot’ van de harde oppositie vanuit zijn partij. In het EO-radioprogramma Dit Is De Dag deed hij enkele gepeperde uitspraken.

Smit snapt niet waarom het CDA aandringt op het aanpassen van het sociaal akkoord, en hij is niet te spreken over de door het CDA gewenste nullijn in de zorg. Het vaststellen van de lonen hoort volgens hem thuis aan de cao-tafel.

CDA en D66 willen shocktherapie arbeidsmarkt

Samen met D66 roept het CDA het kabinet op om het sociaal akkoord open te breken. De twee oppositiepartijen willen dat de verkorting van de WW-duur en de versoepeling van de ontslagregels al volgend jaar worden doorgevoerd.

Het kabinet van VVD en PvdA heeft met werkgevers- en werknemersbonden in het sociaal akkoord afgesproken die hervormingen in 2016 in te voeren vanwege de kwakkelende economie en de oplopende werkloosheid.

Terwijl de werkloosheid hoog is, komend jaar nog oploopt, het makkelijker maken iemand te ontslaan en tegelijk de WW versoberen. Je hoeft geen genie te zijn om te snappen dat zo’n voorstel erg radicaal is, en werknemers hard treft.

VVD, PvdA en sociale partners zijn solide

De vakbonden en de PvdA zijn logischerwijs tegen versnelde invoering. Dat zij akkoord zijn met de hervormingen voor 2016 is op zich al een doorbraak.

De VVD wil eigenlijk ook best sneller hervormen, maar is dik tevreden met het sociaal akkoord want ‘rust in de polder’ betekent: geen massaprotesten als het in 2016 zover is. Het brede draagvlak voor de hervormingen is heel waardevol.

D66 en CDA overvragen om de coalitie onder druk te zetten. Hun verdediging is dat de hervormingen op termijn banen opleveren. De bescherming van mensen die nu al werk hebben is daar volgens hen kennelijk ondergeschikt aan is.

CDA en D66 spelen hardvochtig politiek spel

Als je het neutraal bekijkt dan heeft het kabinet van VVD en PvdA het meest solide standpunt. Laten we wel wezen, als CDA en D66 hadden geregeerd dan zouden zij hun handen hebben dichtgeknepen met zo’n mooi sociaal akkoord.

Maar dan komt de politiek om de hoek kijken. VVD en PvdA hebben een plan en weten waar ze naartoe werken. 2017 is een verkiezingsjaar en het is CDA en D66 er dus alles aan gelegen om de coalitie voor die tijd uit elkaar te spelen.

Is het echt een halszaak die arbeidsmarkthervormingen, tegen de wil van de bonden in, al volgend jaar door te voeren? Nee, natuurlijk niet. CDA en D66 spelen een hardvochtig politiek spel vanuit minderheidsstandpunten.

Wie is hier nou drammerig?

CDA en D66 roepen dat het kabinet mensen zekerheid moet bieden en het vertrouwen moet herstellen, maar door het sociaal akkoord (dat precies dat doel heeft) continue ter discussie te stellen doen zij zelf het tegenovergestelde.

Van de onrust die CDA en D66 met hun starre oppositie veroorzaken geven ze het kabinet de schuld. Dat komt in de beeldvorming geloofwaardig over omdat de regering momenteel niet erg populair is, maar het is natuurlijk bespottelijk.

Zoals Buma die Samsom verweet ‘drammerig’ te zijn, terwijl Samsom een breed gedragen compromis verdedigt en Buma zijn eigen minderheidsstandpunt wil opleggen met chantagetechnieken. De echte drammers zijn Pechtold en Buma.

Screenshot: PenW, Vara/Youtube.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>