Sinterklaascrisis over rol Zwarte Piet bereikt kookpunt

Debat van gekleurde Pieten naar afschaffen Sinterklaasfeest

Verene Shepherd, het hoofd van de werkgroep van de VN die onderzoek doet naar Zwarte Piet, vindt dat het Sinterklaasfeest in Nederland moet worden afgeschaft. Dat zegt Shepherd in een interview met EenVandaag.

Het gaat om haar persoonlijke mening. De werkgroep komt over een jaar met een rapport voor de Mensenrechtenraad van de VN over de rol van Zwarte Piet in het kinderfeest. Er wordt onderzocht of Piet een racistisch stereotype is.

In het kader van het onderzoek bezoekt de werkgroep binnenkort Nederland om het Sinterklaasfeest mee te maken. Shepherd geeft echter al een voorzet.

De onderzoekster komt uit Jamaica. ‘Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten’. Ze vindt het beledigend. ‘Wij gaan toch ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruit zien.’

Shepherd vindt de Kerstman voldoende en roept premier Mark Rutte op om het hele Sinterklaasfeest af te schaffen. ‘De premier kan invloed uitoefenen op de groeperingen die de gewoonte in stand houden’, zo redeneert ze.

Geen zaak van de regering

Rutte zei vorige week dat hij het geen zaak van de regering vindt. ‘Zwarte Piet is nou eenmaal zwart, daar kan ik niets aan veranderen’, aldus Rutte.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil niks vanuit Den Haag afdwingen. ‘De regering is zich ervan bewust dat opvattingen over dit feest verschillen. Tot de Nederlandse cultuur behoort ook dat verschillende opvattingen naast elkaar kunnen bestaan’, schreef ze aan de Kamer.

Gekleurde Pieten enige realistische oplossing

Het hele Sinterklaasfeest afschaffen is natuurlijk een bespottelijk voorstel. De discussie wordt almaar absurder, terwijl de oplossing toch best voor de hand ligt.

Laten we wel wezen, we weten natuurlijk allemaal dat het kinderen niet om de kleur van de Pieten gaat, maar vooral om het snoepgoed en de cadeautjes.

Verandering komt geleidelijk. Het is ondenkbaar dat ineens overal alleen nog maar gekleurde Pieten te zien zijn. Maar als je dat een goede ontwikkeling vindt moet je zorgen dat ze er wel zijn, en het er ieder jaar meer worden.

Als je dat allemaal onzin vindt, dan moet je vooral doorgaan met Zwarte Piet. Vrijheid, blijheid. Maar zoals het andersom niet kan, kan je Zwarte Piet ook niet opdringen aan mensen die de kleur van de Pieten liever zien veranderen.

Foto-cc Lodewijk Borsboom.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sinterklaascrisis over rol Zwarte Piet bereikt kookpunt

  1. rudolf

    Wanneer start de partij voor de dieren een actie voor het misbruik van rendieren en komt er iemand op voor de discriminatie van de kleine medemens die de kerstman gebruikt? Laten we de kerst dan ook maar afschaffen. Blijven er ook nog eens een heleboel bomen gewoon in het bos staan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>