Schijngevecht VVD, PVV over Grieks steunpakket

Wake up rechtse kiezer: trap niet van de ene leugen in de andere

De Tweede Kamerfractie van de VVD gaat ‘morrend akkoord’ met het nieuwe steunpakket voor Griekenland. Morgen vindt op verzoek van Geert Wilders (PVV) een ingelast debat plaats. Daarvoor komt de Kamer terug van het zomerreces.

Wilders heeft aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen. Die is duidelijk bedoeld om media-aandacht te trekken en de VVD te beschadigen. De partij van premier Mark Rutte deed tijdens de verkiezingscampagne in 2012 de populistische belofte dat er ‘geen cent meer naar de Grieken’ zou gaan.

Rutte heeft in juli al toegegeven dat hij die belofte in de kern heeft gebroken, maar voegde daaraan toe dat er verzachtende omstandigheden zijn. ‘Ik denk dat niemand had kunnen vermoeden dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen’, aldus Rutte na een slopende vergadering.

Het pakket bevat 86 miljard euro waarvan Nederland zo’n vijf miljard euro voor zijn rekening neemt. In ruil voor die steun zijn ongekend harde voorwaarden aan de Griekse regering gesteld; extra bezuinigingen, ingrepen in de pensioenen, belastingverhogingen, en het uitverkopen van waardevolle staatseigendommen.

Linkse critici noemen het daarom een neoliberaal wurgakkoord. Ook is er van links tot rechts twijfel over de verwachte opbrengsten van de privatiseringen.

Wilders bestrijdt leugen met leugen

Het is niet zo dat Nederland nu de portemonnee trekt voor Griekenland. Het geld is eerder ingelegd in een programma dat bedoeld is om eurolanden die in de problemen komen te helpen, en het zijn vooral kredietgaranties. Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje nemen veruit het grootste deel voor hun rekening.

Het steunpakket heeft geen effect op de begroting van de Nederlandse regering en er hoeft niet extra voor bezuinigd te worden. Als Griekenland niet geholpen wordt dan zou het veel meer geld kosten en de economie beschadigen.

Wilders doet alsof het om geld gaat dat in Nederland aan bijvoorbeeld de zorg zou kunnen worden besteed. Dat is een leugen. Als jij een creditcard hebt en je besluit om die op te zeggen, dan stort de bank ook niet ineens het maximum bedrag van die creditcard op je rekening. Dat krediet vervalt dan gewoon.

De meeste mensen zijn niet dom en snappen dat best. De VVD haalde bij de verkiezingen een kwart van alle stemmen. Een deel van die kiezers geloofde Ruttes leugenachtige belofte destijds. Op dat deel van de VVD-kiezers aast Wilders. Hij doet dat door er een andere leugen tegenover te plaatsen.

Dit schijngevecht om kiezers tussen de VVD en de PVV is hypocriet omdat de snoeiharde eisen waar Griekenland aan moet voldoen een natte droom zijn van rechtse neoliberalen. Het is hun ideologie. Een soort Thatcherism on steroids.

Rechts politiek probleem

De VVD zit in een lastig parket. Niet om de Griekse deal, want inhoudelijk past die dus perfect in hun ideologische straatje. Dat geldt ook voor Wilders. Het is een rechts, neoliberaal wurgakkoord waar linkse economen schande van spreken.

Het probleem van VVD’ers is dat zij in 2012 een deel van de kiezers met simplistische beloftes voor zich wisten te winnen. Wilders kaatst die bal terug. Je zou kunnen zeggen: koekje van eigen deeg. Maar het is van hetzelfde laken een pak, van de regen in de drup. Allebei proberen zij kiezers dom te houden.

Als je het niet eens bent met het Griekse steunpakket dan heeft het totaal geen zin om te switchen van de VVD naar de PVV. Dat is van kwaad tot erger. Nee, dan kan je beter switchen naar een linkse partij die wel gewoon eerlijk is.

Accepteren van de realiteit en stoppen met geloven in loze rechtse beloftes, dat is wel even slikken. Voor obsessief-rechtse types is dat natuurlijk veel te veel gevraagd. Die vervangen de achterhaalde leugen liever door een andere.

Maar voor normale mensen mag dit politiek spelletje tussen de VVD en de PVV een wake-up call zijn. Als je het niet kan opbrengen uit respect voor het Griekse volk – dat hier geen schuld aan heeft en een vreselijk rechtsliberaal wurgakkoord door de strot geduwd krijgt – dan toch wel uit respect voor je eigen intelligentie.

Video: VVD’er in het nauw, probeert het recht te praten

Afbeelding: Dumb And Dumber To

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Schijngevecht VVD, PVV over Grieks steunpakket

  1. Avan

    ‘t steunpakket heeft geen effect op de begroting van de Nederlandse regering en er hoeft niet extra voor bezuinigd te worden.’

    volgensmij kost dit geintje per burger zo’n €1500 per jaar? Ben het compleet eens met wilders, Belofte is Belofte en niet je kiezers misleiden mark rutte!

      /   Reply  / 
  2. Marcus Lucas Auteur

    Zeker, dit blijft buiten de begroting. Het geld is jaren geleden ingelegd in een gezamenlijke pot. Daarmee kunnen de eurolanden goedkoop krediet krijgen. Griekenland kan dat nu niet in z’n eentje. Wel met de backing van de andere landen. In ruil daarvoor stellen zij hele strenge eisen.

    Het is een leugen van Wilders dat we nu de portemonnee trekken. Dat geld is jaren geleden ingelegd, en de steun gaat voor het grootste deel niet over dat geld, maar over krediet dat ermee wordt opgehaald.

    Je hebt wel gelijk dat Rutte een belofte heeft gebroken, maar Wilders stelt daar een andere leugen tegenover. Daar heb je ook niks aan.

      /   Reply  / 
  3. EdmondPetrus

    Rutte is net zo lang als hij stijf is, gewoon een L*L

      /   Reply  / 
  4. Paul

    Markje Rutte weet wel wat hij doet hoor . Zo gaat dat straks weer in de klas van de school waar hij ook nog schoolmeester is . Tja ,het is toch volstrekt belachelijk dat een zich noemende MP ook nog voor de klas staat als schoolmeester . Markje zal wel de enige zijn op deze planeet,dachten jullie ook niet . Maar goed ,straks voor de klas maakt Markje de kindertjes weer van alles wijs . Kindertjes,de VVD is de beste partij van de hele aarde en Griekenland gratis betalen is nog maar het begin . Daar komen nog wel vele honderden miljarden bij voor de overheid van Griekenland . Want kindertjes het zit namelijk zo , de gelddrukkerij van Griekenland is kapot gegaan . En daar Grieken aardslui zijn kan het heel lang duren voordat de gelddrukkerij weer in bedrijf is . Dus kindertjes in de klas,helpen wij Griekenland uit de nood he . Maar als Griekenland de gelddrukkerij over enkele jaren weer heeft gemaakt dan krijgen wij al ons geld weer terug . Wat simpel he kindertjes in de klas . Nou,ga maar weer gauw naar huis hoor want de Bel klingelt . En vertel het maar aan jullie Mamma en Pappa . En vertel jullie Pappa en Mamma ook maar alvast dat met Prinsjesdag in September de lasten omlaag gaan . Kunnen jullie Paps en Mams straks weer een mooi vol karretje boodschappen halen voor het zelfde geld van nu een halfvol karretje kassa . En zeg maar weer dat jullie Paps en Mams vooral op de VVD moeten gaan stemmen volgende keer landelijke verkiezingen . En dan vooral op de schoolmeester zelf . Nou ga maar gauw naar huis kindertjes ,anders komen jullie nog te laat aan tafel voor de MAO VVD BRINTA PAP . Want kindertjes, van de mao vvd brinta pap wordt je heel heel erg sterk van .

      /   Reply  / 
  5. Thunder

    Vanaf juni 2015 mogen burgers wettelijk referenda aanvragen.
    Wat let ons om nu een referendum te houden aangaande steunpakket Griekenland ….

    En “off the record” stemden o.a. VVD en CDA tegen de deze nieuwe bepaling dat burgers referenda mochten houden …..
    Jammer dan Rutte!
    Wij zullen je nu middels een referenda aan je belofte kunnen gaan houden

    “Wet Raadgevend Referendum goedgekeurd:

    Burgers kunnen vanaf eind 2014 nationale referenda aanvragen.

    De Eerste Kamer heeft op 15 april 2014 definitief de Wet raadgevend referendum goedgekeurd. Dit betekent dat burgers naar verwachting vanaf 1 juli 2015 referenda kunnen aanvragen over wetten en verdragen nadat deze door het parlement zijn goedgekeurd. De wet werd mede ingediend door toenmalig Kamerlid Niesco Dubbelboer, mede-oprichter en bestuurslid van het Referendum Platform, samen met Boris van der Ham en Wijnand Duyvendak.

    Voor stemden PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks, PvdD, 50PLUS en de OSF.

    Tegen stemden VVD, CDA, ChristenUnie en SGP.

    Officieel gaat het om een niet-bindend referendum, maar feitelijk is de uitslag politiek bindend. “VVD en CDA stemden tegen het referendum, maar hun kiezers zijn daar volgens SCP-onderzoek in grote meerderheid voor”, aldus Niesco Dubbelboer.

    Referendumplannen

    Twee organisaties hebben al referendumplannen aangekondigd. De ouderenpartij 50PLUS wil een referendum aanvragen over het nieuwe pensioenstelstel. Het Burgerforum EU wil een referendum over het volgende Europese verdrag. “

      /   Reply  / 
    1. Paul

      Laten we dan maar beginnen met een Referendum in de EU of uit de EU . Uit de EU wordt alles plots veel helderder . En kunnen de belastingen gelijk met 25 procent naar beneden . En kan Markje Rutte gelijk een 5 daagse schoolweek aanvragen . Aangaande zijn leraren lesrooster . Of Markje moet zich plots suf gaan zeuren om vervroegd in Brussel te mogen zitten . Maar Referendums ,we hebben ze gezien in Griekenland . Griekenland Referendum maffia . Griekenland uit de EU Referendum . Maar al wat het is is een groot maffia fiasco de bevolking weer een neus geboord . Er is niets veranderd . Griekenland zit gewoon in de EU door een stelletje zich noemende volksverlakkeraars maffia leden van een lachwekkende zich noemende Regering vrijmetselarij . Markje Rutte is uit zelfde leugen gesteente geboren . Is toch gek dat dit soort volk zich nog nooit officieel heeft aangemeld bij de maffia . De gehele EU te Brussel doet ook helemaal niets anders dan onze belasting centen op te vreten . Al die vluchtelingen en dan heb je nog een paar miljoen nepvluchtelingen die onze kant uitkomen en willen komen . Wat er dan mee gebeuren moet en zo in al haar facetten . En hoor je iemand van de EU hier over,laat staan dat die kreupele EU gedrochte s te Brussel een oplossing hierover hebben . Maar toevallig he . Niemand uit Brussel die hier commentaar over of op levert . Niemand hoor je uit Brussel . Brussel wil alleen maar gratis geld schrapen . Ook alle Nederlanders die voor onze partijtjes in Brussel zitten VVD,CDA,D66 ,PVV enz enz is in Brussel lang leve de lol tot ze dood zijn en de volgende lang leve de lol zich weer aandienen .Al awt er zit in Brussel heeft de snars verstand .Oplossingen kunnen ze met hun 751 daaro te Brussel niet bedenken . Ze kunnen slechts hun dure lekkere maandloon tellen . Waar ze het beste in zijn in de politiek is liegen in de hangmat .

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>