VVD: liberale lef of halfbakken conservatieve kramp

Politieke starheid liberalen frustreert daadkracht en creativiteit

Het kabinet werkt aan aanpassingen van beleid als antwoord op de flinke vluchtelingenopgave waar ons land zich voor gesteld ziet. Er zijn nu te weinig opvangplekken en door het tekort aan huurwoningen hapert de doorstroming.

De Volkskrant onthult enkele waarschijnlijke veranderingen. Zo zou de PvdA volgens ingewijden bereid zijn om vluchtelingen hun urgentiestatus te ontnemen. Zij krijgen dan geen voorrang meer bij de toewijzing van sociale huurwoningen.

Als de woningnood buiten de eigen schuld en verantwoordelijkheid is ontstaan kan iemand voorrang krijgen. Bijvoorbeeld bij echtscheiding, sloop van huidige woning, medische urgentie of calamiteiten zoals overstroming of brand.

De politiek hoopt met het schrappen van deze status voor vluchtelingen de onvrede over de lange wachtlijsten weg te nemen, zo schrijft de krant, maar dat is duidelijk niet genoeg. Het komt in elk geval eerlijk over in de beeldvorming, maar de maatregel is alleen realistisch als er alternatieve woonruimten zijn.

Ideologische motieven

Eigenlijk wil de PvdA dat er snel 100.000 extra sociale noodwoningen worden bijgebouwd. Dat zou de lange wachttijden bij de wortel aanpakken, en daar zou iedereen die op een sociale huurwoning wacht van profiteren. Binnen vijftien jaar moeten volgens de PvdA 700.000 permanente huurhuizen worden gebouwd.

Dat plan is dinsdag door de VVD-fractie afgeschoten. De liberalen houden rigide vast aan het verminderen van het aantal sociale huurwoningen. Niet omdat dat perse nodig is – en handig is het op dit moment zeker niet – maar vanuit ideologische motieven. Marktdenken; het terugdringen van de overheid.

Er wordt daarom nu gewerkt aan een plan om duizenden container- en prefabwoningen voor vluchtelingen neer te zetten. Een herhaling van de gebeurtenissen in het dorp Oranje moet worden voorkomen. Vooral bij de PvdA zijn ze er op gebrand om ‘een tweede Oranje’ te voorkomen, weet de Volkskrant.

Alle Nederlanders

Wat zien we hier gebeuren? De overheid zou daadkrachtiger kunnen optreden met plannen die niet alleen de vluchtelingenopvang verbeteren, maar tegelijk alle Nederlanders die te lang wachten op een woning helpen. De VVD blokkeert dat, waardoor er nu aan plannen wordt gewerkt die alleen vluchtelingen helpen.

De VVD zit klem tussen ideologie en rechts-populisme. Dit heeft weinig meer te maken met liberalisme. Een flexibele overheid die individuele vrijheid en gelijke rechten faciliteert is essentieel om de vrije markt goed te laten functioneren. Ontken je dat halsstarrig, dan ben je kortzichtig conservatief en niet liberaal.

Als de overheid de bouw van 700.000 sociale huurwoningen in vijftien jaar stimuleert dan kunnen daar een scala aan liberale voorwaarden aan verbonden worden. Die zouden logischerwijs gericht zijn op het bevorderen van verkoop.

Zelfs Cameron is creatiever

De rechtse Cameron-regering in het Verenigd Koninkrijk stimuleert de bouw van 200.000 starterswoningen die voor 20 procent onder de marktwaarde verkocht moeten worden, in combinatie met een recht-op-kopen voor huidige huurders en mogelijkheden voor rentevrije hypotheken als men zelf 5 procent inlegt.

Het plan wordt door links aldaar fel bekritiseerd omdat vooral projectontwikkelaars en hogere inkomens zouden profiteren, maar laten we wel wezen: Cameron toont zich liberaler en creatiever dan de onbuigzame en futloze VVD in Nederland.

Het is overheidssturing. 200.000 zal daar vast onvoldoende zijn, en mensen met lage inkomens zullen er weinig aan hebben, maar het gaat hier om het principe dat de staat een ondersteunende rol speelt in economisch liberalisme.

PR-schade

Er zijn veel raakvlakken tussen liberalen en sociaal-democraten als het gaat om economisch liberalisme en persoonlijke vrijheid. Juist in een coalitie van VVD en PvdA kunnen die raakvlakken maximaal uitgebuit worden. Vooruitgangsgeloof!

Als de PvdA oppert om in vijftien jaar 700.000 woningen bij te bouwen dan is het nogal gebrekkig als de VVD dat afwijst als ‘onzalig plan’ om vervolgens bibberend De Telegraaf te pakken om te zien wat de PR-schade van de dag is. Dan zit je vast in je zelfgecreëerde partijpolitieke impasse. Dát is pappen en nathouden.

De VVD zou beter voorwaarden kunnen formuleren waaronder de bouw van 700.000 huurwoningen in vijftien jaar verstandig is vanuit conservatief-liberale optiek. Linkse politici zullen vermoedelijk gruwelen van dergelijke voorwaarden, daar niet van, maar vooruitgang komt toch voort uit zo’n ideeënstrijd.

Hapsnapbeleid

De Woningwet werd in 1902 ingevoerd door het kabinet-Pierson dat bestond uit conservatieve en vooruitstrevende liberalen. Het doel was om bewoning van krotten onmogelijk te maken en de bouw van goede woningen te bevorderen.

In dat kabinet zat trouwens ook de latere premier Pieter Cort van der Linden aan wie Mark Rutte zich graag spiegelt. Kom op, laat dat niet bij een anekdote. Wees een liberaal met lef en geen halfbakken krampachtig conservatief.

Het neerplanten van containerwoningen als noodplan is hapsnapbeleid dat nu voor iedereen te slikken is, maar over vijftien jaar heeft niemand het daar meer over. Ook De Telegraaf niet – als die krant dan nog in de huidige vorm bestaat.

Liberale politici zullen wel blijven. Wie weet, misschien is er dan zelfs weer eens een liberale premier. Maar wat zou zij kunnen zeggen als zij terugverwijst naar wat haar goedlachse voorganger Rutte in 2015 gedaan heeft?

Video: Freedom

De Correspondent: Te koop: de sociale huurwoningen van Nederland
Trouw: Mark Rutte, anti-liberaal

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “VVD: liberale lef of halfbakken conservatieve kramp

  1. Beppie Onstenk

    Wat is het toch fijn.. als je zo lachen kan ,als Meneer Rutten
    Dat er vluchtelingen komen in een geval van oorlog
    En zei hulp nodig hebben .. zal ik de laatste zijn het te ontkennen
    Ik ben voor vrede ….voor alle mensen
    Maar… dat hier in Nederland
    Heel veel jongeren geen huis kunnen krijgen of vinden
    Zowel! dan is de huurprijs veel te hoog.. dat ze het onmogelijk kunnen betalen
    Zo gaat het ook met zoeken naar werk …waar is er werk of kansen naar een toekomst
    Hun lonen zo laag …Het doet pijn in je maag
    De zorg voor ouderen niet te vergeten
    Vind U het gek.. dat menig geen zich aan de kant voelt gezet
    Ook velen Nederlanders hebben hier enkel een bed
    Kunnen maandelijks niet rondkomen
    Weg zijn al die mooie dromen
    Als Nederlander…ben ik heel blij dat hier geen oorlog heerst
    Maar Meneer Rutten… GELD
    Is er plots… schijnbaar genoeg
    Als of je het gras maait onder een ploeg
    Hoop ik dat U ook toch ook aan ons Nederlanders
    blijft denken
    En ons in de toekomst ….ook eens iets meer wil schenken

      /   Reply  / 
  2. Paul

    Ach wat is dat toch jammer .
    Circus Renz is failliet verklaard.
    Als je heel Nederland meer belasting wil laten betalen dan ze verdienen kunnen gaat heel Nederland op de fles.

    Daarvoor moet je nou net bij de VVD zijn .
    VVD Varkens Vok Drek Belastingen.

    En dan knuppen we alle overgebleven tenten zeilen aan elkaar en zetten we Mark Rutte met zijn lach gezicht van op bovenstaande foto in Madame Tussaud .
    En in alle overgebleven tenten zeilen maken we dan een trapeze met Mark bovenin zonder net.
    En dan kijken we of zijn mondhoeken nog naar boven staan of dat zijn mondhoeken zijn afgegleden naar proportie s dat hij bijkans 30 tabletten per dag van de arts moet slikken jegens depressie .
    Of dat de arts er nog een paar klojo s tabletten per dag er nog bij doet voor lachMark .
    Dat je denkt dat Mark toch wel in de garage ergens stiekem lachgas moet hebben verstopt .
    Anders kun je niet z n grimas op je gezicht toveren .
    Dat je met z n gezicht lacht en denkt mmmm lekker ,ik laat het halve land in elkaar zakken .
    En het gaat nog erger worden.
    Want wie zal al die miljarden weer moeten betalen voor de vluchtelingen .
    Ja tuurlijk ,de belasting betaler die alsmaar meer moet gaan betalen .
    Steeds ook bij de boodschappen iedere week weer enkele euro centjes per pakje in het schap duurder .
    Nou zag ik vandeweek een advertentie waar op stond;25 procent korting .
    Maar het rare is ,dat ze wel heel vaak over korting reclameren , en toch worden de boodschappen steeds duurder .
    Ze hebben de laatste 10 jaar al zo vaak geclameerd met boodschappen dat je haast met een vol karretje gratis de deur uit kunt lopen .
    Maar dat zal in werkelijkheid wel alleen bedoeld zijn voor Mark Rutte .
    Met z n grijns krijg je werkelijk alles voor niets .
    Zelfs de tabletten zal hij eerdaags voor niets krijgen.
    Want jaren geleden dat ik hem in het echt zag beklom mij de gedachte ; nee ,die vent is niet lekker,een beetje veel van het padje af ,rare pief,namaakmens,beetje gestoord ook .
    Ik zag het niet alleen ,maar wat nog veel erger is,ik voelde het ook.
    En bovenstaande foto geeft mij nogmaals en bevestigd nogmaals mijn gevoelens in de idioterie .
    Dat hele VVD systeem en het EU systeem is de moderne variant van het moderne communisme zonder muur dat ons doet geloven in moderne betere tijden .
    Maar echte communisten zijn zelfverrijkers .
    Zie de grote gebouwen in Brussel met hun gratis honderden miljarden .
    Eerdaags zal deze Mark Clown er ook graag willen zitten.
    En dan knappen zijn hersenen van het lachen .
    De eerste echte clown zonder rood neusje met lachgas .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>