D66 wil af van 'TomTom burgers'

PechtoldDe contouren van het nieuwe D66 begint vorm te krijgen. Het grote nieuws is: vooral de burger moet aan de slag. Volgens Joris Backer, voorzitter van de D66 programmacommissie, moet het boekje ’Vertrouw op eigen kracht van mensen’ de basis worden voor de komende verkiezingsprogramma’s. Volgens het essay, niet de kort, niet te lang, staan de logica en houdbaarheid van de verzorgingsstaat onder druk. En dus..

Wat de Democraten uit de jaren 60 vooral willen is dat de overheid stopt met het stimuleren van ‘de TomTom burgers’. Dit zijn mensen die precies van bestuurders willen weten hoe zijn of haar levensweg loopt. De personen die niets doen, fulltime thuis zitten, zeuren, hun hand ophouden en vervolgens nog harder gaan zeiken. Op naar een ‘ontplooiingsstaat’ dus.

Proberen veel regeringsleiders op de huidige president van Amerika te lijken, change, Alexander Pechtold zoekt het antwoord meer in het verleden. ‘Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.’

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “D66 wil af van 'TomTom burgers'

  1. Vrijdenker(?)

    Dat zei toenmalige Koningin Wilhelmina al: “Vraag niet wat kan de overheid er aan doen, maar vraag u zichzelf af wat kan ik doen”. Deze woorden sprak ze even na de tweede wereldoorlog uit.
    Dus Pechtold pronkt een beetje metde veren van een ander. Overigens goed bedoeld.
    Opleiding, stage, werkervaring, misschien zelf doorstuderen. Daarmee dien je jezelf, je familie, je medemens in Nederland, Europa of zelfs in de wereld. Heb ik zelf ook ook gedaan. Dat alles met plezier.

      /   Reply  / 
    1. Judith

      Vrijdenker…dat was een uitspraak van John Kennedy president van Amerika in 1961
      Hij was destijds in Berlijn en hij verwoordde het zo…’Landgenoten vraag niet wat Amerika voor u kan doen..maar vraag uzelf af wat u voor Amerika kunt doen” Dus geen primeur voor Wilhelmina, maar voor wijlen president Kennedy.. Dat had je toch moeten weten…

        /   Reply  / 
      1. Vrijdenker(?)

        Wat jij zegt is waar.Maar kon. Wilhelmina was echt eerder. Maar het gebeurdt vaker dat onafhankelijk van elkaar twee mensen hetzelfde zeggen zonder dit van elkaar te weten. Bovendien is mijn ervaring dat al wat ik zeg, denk of schrijf, al eens eerder door anderen is geschreven, gedacht. Ik heb niets van mijzelf, alles is vanaf mijn geboorte al aan mij (ja, hoe noem je dat) geleerd of overgedragen. Nou ,wat een zware filosofie he?

          /   Reply  / 
        1. paco

          Klinkt mooi van Pechtold, maar zijn wij er voor het land/staat of zijn zij er voor ons. Ze zitten er voor ons en niet voor hunzelf, wat ons overigens niet vrijpleit van onze eigen verantwoordelijkheid.

            /   Reply  / 
  2. lela

    De geschiedenis herhaalt zich helaas en die uitspraak paste toen en helaas is het nu weer een gepaste uitspraak!
    Wij moeten met z’n allen de handen uit de mouwen steken en Nederland weer naar de top helpen.
    De tijd van graai cultuur is voorbij!
    De pot is leeg en iedereen moet de riem aantrekken!
    De waarheid is hard helaas maar het is wel de waarheid!
    Pechtold is geen populist en zegt waar het op slaat.
    Regeren is vooruitzien en bij Pechtold is het what you see is what you get! Niks geen leugentjes en lege beloften die niet waar gemaakt kunnen worden! Gewoon de waarheid niet meer en niet minder. En de waarheid is niet altijd leuk maar het is wel de waarheid! Doorwerken tot 67 is voor sommigen niet leuk maar, het moet en het is de enige manier om de pensioenpot in stand te houden. Het is nou eenmaal een feit dat de mens nu gemiddelt 3 jaar langer leeft dan toen de pensioenuitkering van start ging. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat de leeftijd voor een pensioenuitkering daaraan aangepast word. D66 kijkt vooruit andere partijen doen alsof hun neus bloed en doen valse beloften maar straks is de burger de dube en krijgt u patsboem te horen sorry maar de pot is leeg u moet werken totdat u tussen 6 planken ligt! Voorkomen is beter dan genezen en dat heeft Pechold goed begrepen!

      /   Reply  / 
  3. de schoolmeester

    Een regering moet er zijn voor de mensen en niet omgekeerd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>