Klimaat en voedsel. Weer twee mislukte toppen.

Topconferenties hebben te laatste week te maken met heftige inflatie. De klimaattop in Kopenhagen is nog niet begonnen maar wel al mislukt. En de driedaagse top over voedsel in Rome loopt op zijn eind en heeft weinig tot niets opgeleverd.

Het pijnlijke is dat het werkelijk ergens over gaat. Ondanks dat de wereld sneller en sneller opwarmt en 1 miljard mensen honger lijden komt de internationale gemeenschap met niets meer dan intentieverklaringen.

Al jaren wordt de drempel van twee graden opwarming als dodelijk gezien voor het systeem wat wij nu nog Aarde noemen. recent onderzoek naar CO2 uitstoot stelt dat die twee garden nog optimistisch is. Zoals het nu gaat gaan we richting de zes.

Toch niet echt iets waarvan je zegt: ‘hier een mooie politieke intentieverklaring. We gaan de komende tijd eens kijken of we er hier en daar nog wat concrete maatregelen aan toe kunnen voegen.’

Is HET KLIMAAT voor veel mensen, inclusief wereldleiders, nog wat abstract van VOEDSEL kan dat moeilijk gezegd worden. Toch is de voedselcrisis van twee jaar geleden alweer vergeten. Wereldleiders uit de machtigste landen waren er niet in Rome. De paus kwam een toespraakje houden. Als hij nou het Vaticaan verkocht was het probleem snel opgelost.

Volgens de organisator van de conferentie, het de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN (FAO) was opzoek naar 44 miljard aan landbouw-investeringen. In verhouding met 365 miljard aan steun voor landbouwproducenten niet echt een idioot bedrag.

Het geld kwam er niet, natuurlijk.

Nou neemt het investeren in landbouw in ontwikkelingslanden toch vaak de vorm aan van landroof. Om maar voedsel voor het eigen land te produceren zijn bedrijven uit het Midden Oosten, China en andere Oost Aziatische landen bezig landbouwgrond op te kopen of te huren. Afrika moet al voedsel importeren en dat zal op die manier er niet beter op worden.

Ook Europa draagt zijn steentje bij aan het vernietigen van voedsel voor de 1 miljard met te weinig eten. In een poging het klimaat te beschermen moeten we overstappen op biobrandstoffen. Voor het gemak wordt vergeten dat om deze biobrandstoffen te verbouwen grond wordt ingepikt waar voedsel zou groeien.

Misschien is het maar beter dat die 44 miljard voor ‘investeringen’ er niet komt.

En als er uit de klimaattop in Kopenhagen een leuk voorstel rolt over biobrandstoffen, denk dan nog maar eens die 1 miljard mensen die nu al niet genoeg te eten hebben.

Ik zeg: Oogkleppen op en plak nog een pleister op je afgehakte arm.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Klimaat en voedsel. Weer twee mislukte toppen.

 1. Arjen

  Ouur egoisme natuurlijk.
  Eigen belang.
  Het niet willen opgeven van wat men nu heeft voor degenen die het niet hebben.
  Geen herverdeling van rijkdommen, grondstoffen en voorzieningen volgens een eerlijker en evenwichtiger wijze.

  Nee, veel liever oneindige miljarden blijven pompen in één van de grote parasieten van de mensheid: militarisme.
  Stel je eens voor als al dat geld eens voor iets goeds zou worden aangewend…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>