Einzelgänger Merkel negeert Europese collega’s

Op eigen houtje besliste de Duitse bondskanselier Merkel woensdag dat het zogenaamde naked short selling verboden wordt. Het speculeren met staatsobligaties vormt volgens haar een gevaar voor de euro. Zij vergat alleen dat de euro een Europese munt is.  Door niet te overleggen speculeert zij op een politieke crisis binnen de EU.

 

Onder andere Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland waren verbaasd en teleurgesteld door het eenzijdig optreden van Angela Merkel. Volgens Merkel is het speculeren op het failliet van eurolanden gevaarlijk voor de euro als munteenheid. Frankrijk heeft al aangekondigd de Duitse maatregelen niet te volgen. Zij voorzien dat juist de zwakke eurolanden hierdoor worden getroffen. Daarin staat Frankrijk niet alleen. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet geen toekomst in de Duitse maatregel.

Merkel riskeert een Europese politieke rel om haar kiezers terug te winnen. Door akkoord te gaan met de Europese steun aan Griekenland heeft haar partij veel kiezers verloren. Door nu hard op te treden tegen speculanten hoopt zij die terug te krijgen. Door de steun aan Griekenland leek het er even op dat één Europa echt gestalte kreeg, maar Einzelgänger Merkel zet Europa weer met beide beentje op de grond.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>