Breekpunt Balkenende is soloactie

Balkenende maakt van hypotheekrenteaftrek breekpunt, niet breed gedragen binnen het CDA.CDA leider Jan Peter Balkenende maakte de hypotheekrenteaftrek tot een zogenaamd breekpunt. Wie de eer wil ervaren met het CDA in een coalitie te zitten, moet naar Balkenende’s hypotheekwens luisteren. Het idee dat niet aan de hypotheekrente gesleuteld mag worden lijkt binnen het CDA echter alleen te leven bij Balkenende zelf.

Verschillende partijprominenten, zoals Elco Brinkman en Marja van Bijsterveldt, zijn verbaasd dat hun leider de hypotheekrenteaftrek tot breekpunt bombardeerde. Brinkman verklaarde in het programma Schepper & Co dat hij ‘het niet gedaan zou hebben.’ En staatssecretaris van Bijsterveldt, overigens de nummer 5 op de verkiezingslijst, stelde dat het uiteindelijk Balkenende’s beslissing was om het te doen en dat zij het van te voren niet wist. Ook enkele CDA-economen keerden zich tegen het breekpunt van Balkenende.

De spierballentaal van Balkenende kan dus op weinig steun uit de eigen fractie rekenen en bovendien bemoeilijkt het eventuele coalitieonderhandelingen. CDA is vooralsnog niet de grootste partij in de peilingen en zit dus niet in de positie om keiharde eisen te stellen. Wil zij regeren, dan is ze voor een groot deel afhankelijk van andere partijen. Opvallend is dat Balkenende zijn voorkeur heeft uitgesproken voor een coalitie met VVD, D66 en GroenLinks. Die laatste twee willen juist een hervorming van de hypotheekrenteaftrek.

Bron: Volkskrant

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>