Balkenende vecht tegen de bierkaai

Balkenende vecht tegen de bierkaaiNiet politieke tegenstanders zijn Balkenende’s grooste vijand, maar de tijd. Het CDA van Jan Peter Balkenende staat op een historisch dieptepunt in de opiniepeilingen voor de Tweede Kamer verkiezingen van 9 juni. Binnen het CDA slijpen ze de messen en bereiden ze het tijdperk ná Balkenende voor. Balkenende zelf zegt nog altijd voor goud te gaan, maar hij wordt ingehaald door de tijd.

Ontzuiling en welvaart dodelijke combinatie

Brabant stond altijd pal achter het CDA. Het was vroeger ook simpel: er werd gestemd wat de pastoor stemt. En laat die nu net altijd het CDA stemmen… Maar de tijden zijn veranderd, de politiek is ontzuild. Het geloof kreeg een bijrol in de politiek, terwijl dat geloof juist altijd de vanzelfsprekendheid bood om op het CDA te stemmen.

Parallel daar aan loopt de economische ontwikkeling. Nederland wordt kleiner, Brabant nadert de Randstad. Den Bosch is een suburb van Amsterdam geworden. Daardoor is de Brabantse economie tot bloei gekomen. Mensen passen hun stemgedrag aan op hun economische positie. In Brabant is de ondernemersgeest vergroot en laat de VVD nu net de ondernemerspartij van Nederland zijn. Brabant kleurt meer en meer blauw.

‘ons kent ons’ is niet meer

Zoals Brabant pal achter het CDA stond, zo stond het CDA pal achter de Brabantse boeren. Maar de tijden zijn veranderd. Het CDA kan niet meer puur voor de boeren kiezen. Door schaalvergroting en doordat Nederland steeds dichter bevolkt raakt zijn zaken als Q-koorts en BSE directe gevaren voor de volksgezondheid. Het CDA wordt zo gedwongen de boeren af te vallen; ruimen nu het nog kan. De onvoorwaardelijke steun over en weer tussen boeren en het CDA is verleden tijd.

Ingehaald

Eigenlijk is het dus een wonder dat Jan Peter Balkenende het voor elkaar heeft gekregen de kar 8 jaar te trekken. De ontwikkelingen van de moderne samenleving wegen zwaar in zijn nadeel en toch is het hem gelukt vier verkiezingen te winnen. Nu lijkt dan toch echt het moment gekomen dat de tijd JP Balkenende en het CDA heeft ingehaald.  

Bron: De Volkskrant

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Balkenende vecht tegen de bierkaai

  1. Mat

    Balkenende heeft werkelijk geen plank maar een balk voor zijn kop, gelukkig is hij over een week uit de Nederlandse politiek verdwenen…

      /   Reply  / 
    1. Gerard

      Gelijk heb je. Jarenlang een beleid gevoerd wat uiteindelijk nix heeft opgeleverd, behalve veel morrende mensen. Tis tijd voor wat anders, tis tijd voor rechts en in godsnaam…even geen PvdA/CDA, want de rapen zijn nu echt gaar! Door het huidige beleid gaan we allemaal de komende jaren diep door het stof!

        /   Reply  / 
  2. Gerard

    Veel mensen lopen hun gal te spuien over Wilders. Maar kijk nou toch eens goed! Al die ellende, criminaliteit en een steeds harder en agressiever wordende maatschappij. Dat moet echt aangepakt worden en Wilders is één van de weinigen die dat wil doen. Misschien zegt hij het ongelukkig, maar hij is de enige die de vinger op de zere plek weet te leggen. Geert, mijn stem heb je!

      /   Reply  / 
  3. Albert

    Balkenende is het aller besten voor Nederland Want hij weet in moelijke tijden te regeren Rutte kan niet aan hem tippen,hij kan niet eens met vrouwen omgaan en blijf bij moeders thuis.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>