De zomer van ‘onze jongens’

De zomer van onze jongensOnze jongens hebben een zware klus te klaren deze zomer. Even geen vakantie, maar strijden voor volk en vaderland. Het is belangrijk de boel bij elkaar te houden. Tuurlijk, er moeten keuzes gemaakt worden. Keuzes die ook voor de keuzeheer niet makkelijk zijn. Er zullen jongens zijn die niet meedoen. Maar uiteindelijk overwint het sterkste collectief. Om te winnen, moet je er gewoon eentje meer maken dan de tegenstander. Mark Rutte kan het weten.

De bondscoaches van Nederland hebben Mark Rutte deze zomer de rol van Wesley Sneijder gegund. Hij heeft het vertrouwen: alle ballen op spelverdeler Mark. De bondscoaches hebben hem vergeven dat hij niet zo goed verdedigd. Dat doet hij liever niet. Aanval is zijn beste verdediging.

middenveld

In zijn rug wordt hij gedekt door de controleurs op het middenveld. Job ‘van Bommel’ Cohen hebben de bondscoaches aangewezen als verbindingsspeler. Hij moet het team bij elkaar weten te houden en zorgen dat iedereen mee doet. Naast Cohen staat Geert ‘De Jong’ Wilders. De terrier. Hij heeft niet de mooiste techniek, maar daarvoor is hij ook niet opgesteld. Op deze positie moet je soms de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Soms gaat hij daar overheen, maar op deze positie wordt van een speler verwacht dat hij soms aan de noodrem trekt. Iemand die zegt: ‘tot hier en niet verder.’ Dat is Geert ‘De Jong’ Wilders op het lijf geschreven.

verdediging

De verdediging is niet de sterkste linie, maar overwegend wel betrouwbaar. In het centrum staat Femke ‘Mathijsen’ Halsema. Draait al jaren zonder al te veel problemen mee in de subtop. Constante factor die net niet weet aan te haken bij het allerhoogste niveau. Daarnaast staat Andre ‘Heitinga’ Rouvoet. Constante, degelijke speler. Soms een uitglijdertje (homo-uitspraak), maar overwegend solide. Rechtsback is Alexander ‘Van de Wiel’ Pechtold. Scherp in de verdediging, maar valt aan als het kan. Hem wordt een mooie toekomst voorspeld, maar is nog niet volledig doorgebroken in de top. Op linksback staat Jan Peter ‘Van Bronckhorst’ Balkenende. Jarenlang een onbetwiste vaste waarde, maar is over the hill. Draait nog eventjes mee op zijn routine, maar heeft al aangekondigd te stoppen.

aanval

In de spits staat Emiel ‘Van Persie’ Roemer. Kan vanuit het niets scoren. Ook al is de wedstrijd saai of zit die op slot, Emiel ‘Van Persie’ Roemer kan zomaar toeslaan. Hij scoort zowel de mooie goals (‘dit lijkt wel een wedstrijdje ver plassen’) als de intikkertjes (‘u steelt van de armen en geeft aan de rijken’). Op de rechterflank staat Hero ‘Robben’ Brinkman. Zijn grillige spel maakt hem soms ongrijpbaar voor zowel tegenstanders als ploeggenoten. Maar is wel een speler die iets kan forceren door onverwachte acties. Op de linkerflank strijden twee spelers. De keuze is tussen de mooie, stylistische Marianne ‘Van der Vaart’ Thieme of de hardwerkende, nooit verzakenende, Stef ‘Kuijt’ Blok.

En de keeper? Dat zijn toch de bondscoaches zelf. Zij blijven de sluitpost van de democratie.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>