Is Paars-plus levensvatbaar?

Dat is de vraag die informateur Uri Rosenthal de aankomende dagen, maar het liefst vandaag nog, wil beantwoorden. Vandaag spreekt Rosenthal met de fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Politiek links ziet een paars-plus kabinet zeker zitten, maar Rutte is overduidelijk niet enthousiast. Cohen wil dan ook van Rutte weten of Paars-plus voor hem een serieuze optie is.

Na de eerder mislukte pogingen een rechts kabinet te vormen met VVD, PVV en CDA gaf Rutte aan een midden-kabinet met VVD, PvdA en CDA te prefereren. Maar daar wil Cohen niet aan. Volgens de PvdA leider is een midden-kabinet ‘niet progressief genoeg’.

Rosenthal zei een ‘tussenstap’ te maken om te kijken of het uberhaupt zinvol is om te onderhandelen over Paars-plus. Dat is inderdaad maar de vraag. Rutte heeft meerdere keren aangegeven dat Paars-plus wat hem betreft onwenselijk en dus onwaarschijnlijk is. Hij weet natuurlijk ook dat hij dan veel rechtse standpunten moet inleveren en links beleid moet verdedigen. De PVV en het CDA, die dan in de oppositie zitten, zullen hem daar snoeihard op aanvallen en afrekenen. Misschien is de tussenstap van Rosenthal een schijnbeweging om toch ‘gewoon’ bij een midden-kabinet uit te komen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Is Paars-plus levensvatbaar?

  1. Pingback: Fractieleiders hebben julp experts nodig voor Paars-plus | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>