1 juli wens van Rutte spierballentaal

100623Rutte haalt 1 juli nietTijdens de verkiezingscampagne drong Mark Rutte nog aan op een snelle formatie.  Nog vóór 1 juli moest er een nieuw kabinet gepresenteerd worden. Toen hij die uitspraak deed wist hij het zelf misschien ook al wel, maar die deadline lijkt nu toch echt onhaalbaar.

De formatiebesprekingen van Rutte en co lopen niet zoals gepland voor de VVD-leider. In een vroeg stadium zag hij een rechts kabinet van VVD-PVV-CDA stranden, omdat het CDA weigerde aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Uit de volgende optie paars-plus trok Rutte zelf de stekker en de laatste optie van Cohen, de zogenaamde ‘regenboogcoalitie’ met VVD-PvdA-CDA-D66-GroenLinks, is nooit een serieuze optie geweest.

Rutte wilde leiderschap tonen door de verwachting uit te spreken dat hij een kabinet voor 1 juli zou formeren en presenteren. Het ging om de visie, de details van het regeerakkoord zouden later ingevuld moeten worden. Informateur Rosenthal krijgt echter de partijen maar niet dichter bij elkaar. En door het versnipperde politieke landschap had Rutte dit kunnen weten. Was dit spierballentaal of heeft zijn toekomstvisie hem echt in de steek gelaten?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>