Ruime meerderheid Kamer voor hervorming zorg

Wet aangenomen, maar wat gaat er nu precies met de zorg gebeuren?

Staatssecretaris Martin van Rijn (Gezondheidszorg) heeft de hervorming van de langdurige zorg succesvol door de Tweede Kamer geloodst. De verwachting is dat de Eerste Kamer ook akkoord zal gaan. Veel zorgtaken voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen gaan volgend jaar over naar de gemeenten.

Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, D66, CU, SGP en de ex-PVV’ers Bontes, Van Klaveren en Van Vliet stemden in met het wetsvoorstel. SP, CDA, PVV, GroenLinks, PvdD en 50Plus vinden het te snel gaan en stemden tegen.

Met de hervormingen wordt geld bespaard. De zorg wordt dichter bij mensen georganiseerd en mensen met lichtere zorgvragen moeten langer thuis kunnen blijven wonen. De gemeenten moeten dat alles uitvoeren maar op veel plaatsen zijn momenteel nog onderhandelingen bezig voor nieuwe bestuurscolleges.

Hoe het in de praktijk zal uitpakken lijkt daardoor onzeker. Diverse gemeenten reserveren geld in hun begrotingen om eventuele tegenvallers op te vangen.

Het recht op zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen blijft bestaan, evenals een individueel recht op verzorging en verpleging in de Zorgverzekeringswet.

De veranderingen gaan over de dagbesteding, begeleiding en huishoudelijke hulp. Die gaan uit de AWBZ over naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze WMO wordt door de gemeenten uitgevoerd. Daarmee kan geld worden bespaard, maar dat zal dus wel veel meer van de gemeenten vergen.

In het regeerakkoord had de PvdA al extra wijkverpleging (250 miljoen per jaar) binnengesleept, maar na het slechte resultaat bij de raadsverkiezingen wilde partijleider Diederik Samsom meer doen. Vorige week sloten de partijen een nieuw akkoord waardoor volgend jaar 360 miljoen extra beschikbaar komt.

• VIDEO: Van Rijn verdedigt zorgwetten
• Bronnen: 360 miljoen euro extra naar zorg
• Samsom wil honderden miljoenen extra voor zorg
• D66 dramt door: bezuinigen op zorg en sociale zekerheid
Foto cc: Myfuture.com

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ruime meerderheid Kamer voor hervorming zorg

  1. frank bikker

    Dat bejaarden langer zelfstandig kunnen blijven is menselijk gezien een grote leugen. Ze zitten de hele dag alleen en soms komt een huishoudelijke hulp wat doen. Een schone luier geven, die ze na 2 minuten of 2 uur weer volpoepen. Voor de rest mogen ze ze de hele dag naar de TV kijken. Hun eventuele partner is zelf ook bejaard en kan ook niet zo veel doen. De kinderen die werken. Die zijn slaaf geworden van hun hypotheek, auto, 2 keer per jaar op vakantie en hun kinderen die op de kinderopvang worden gedumpt opdat alle2 partners zich optimaal kunnen ontplooien. Voor hun ouders hebben ze dus helemaal geen tijd. Daar hebben we toch volgens de VVD en de PvdA toch werkelozen voor. die dat allemaal “vrijwillig” moeten doen, zodat zij in het werkritme kunnen blijven.
    Zoals u hoort ik ben een grote fan dit a-sociale cabinet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>