GroenLinks onthult: D66 speelt spel

D66 verprutst formatie A’dam: vertrouwensbreuk met GroenLinks

Na het klappen van de onderhandelingen voor een college van D66, VVD en GroenLinks in Amsterdam kwam informateur Thom de Graaf met een nieuwe optie op de proppen. Hij oppert nu een coalitie van D66, PvdA, VVD en SP. Reden voor GroenLinks in de hoofdstad om keihard uit te halen naar D66.

GroenLinks schrijft op de website: ‘Het rapport van de informateur bevestigt dat voor D66 een coalitie zonder de VVD nooit een optie is geweest. Het lijkt hen niet zozeer om de inhoud te gaan: voor D66 móet en zál het met de VVD.’

‘Het is duidelijk dat D66 een spel heeft gespeeld’, verklaart GroenLinks in niet mis te verstane bewoordingen. Terwijl er weken zijn verspild aan het schrijven van een zogenaamde hervormingsagenda met GroenLinks blijkt nu dat D66 nooit oprecht met GroenLinks de as van een nieuw college heeft willen vormen.

GroenLinks verduidelijkt in het statement: ‘Integendeel: de partij heeft al die tijd vastgehouden aan een rechts-liberale as met de VVD. Het was voor de stad beter geweest als D66 dit in een eerder stadium kenbaar had gemaakt. Door het politieke spel van D66 zit Amsterdam nu nog steeds zonder stadsbestuur.’

‘D66 probeert de linkse partijen tegen elkaar uit te spelen door dan weer GroenLinks, dan weer de PvdA of de SP te paaien. Alles om een coalitie met VVD en D66 mogelijk te maken. De impasse in de onderhandelingen die hierdoor lijkt te ontstaan valt in de eerste plaats D66 zelf toe te rekenen’, aldus GroenLinks.

Hoe nu verder?

Na deze opvallend eerlijke reactie van GroenLinks is het de vraag of D66 in Amsterdam nog wel het initiatief kan houden bij het vormen van een coalitie. Ook kan men zich afvragen of de rol van Thom de Graaf niet is uitgespeeld.

We zullen moeten afwachten hoe de andere partijen reageren, maar het ligt voor de hand dat D66 na deze vertrouwensbreuk het initiatief kwijtraakt en er een nieuwe verkenner, informateur of formateur wordt aangesteld. Wellicht iemand met een neutrale signatuur. Geen prominente D66’er, zou je denken.

Eigenlijk is het niet moeilijk. D66 en PvdA hebben een meerderheid in de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad. Het zou logisch zijn dat zij samen een coalitie gaan vormen, ware het niet dat D66 zich wanhopig vastklampt aan de VVD.

D66 kan meer macht uitoefenen in een coalitie met twee kleinere partijen die tegenover elkaar staan. Zo probeert D66 de aanzienlijk grotere PvdA buiten te sluiten en de andere linkse partijen (GL en SP) tegen elkaar uit te spelen. GroenLinks is nu zo eerlijk geweest om dat sluwe D66-spel te onthullen.

Screenshot AT5: Jan Paternotte (D66) en Rutger Groot Wassink (GL).

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “GroenLinks onthult: D66 speelt spel

  1. Piet Kuipers

    GroenLinks moet nu toch even heel goed in de spiegel gaan kijken. Want als je als GroenLinks aan tafel gaat zitten met de (neo)liberalen, dan moet je nu niet gaan klagen. D66, onlangs zelfs nog bestempeld als NSB´ers, beheerst het spel als geen ander. Ze zijn meesters in het gebruiken van ´de media´ en het zijn (politiek) manipulators bij uitstek. Dat weet toch ieder politicus? Toch? En dat D66 alleen nog maar Europa wil, is ook duidelijk. De kern: D66 is weinig tot niet democratisch. Mogelijk dat de ´D´ verkeerd is geschreven en had dit mogelijk een cijfer moeten zijn las ik onlangs ergens op het grote WEB. Soms lijkt het of ze de grote droom van een een belangrijk leider uit het verleden najagen. Één Euopa, één munt, één leider etc. Met D66 moet je als ´linkse´ partij niet meer aan tafel willen zitten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>