Zwaar jaar 2013: iedereen levert koopkracht in (cijfers)

Hoger netto loon, maar minder koopkracht • Gepensioneerden leveren het meest in • Bijstandsgerechtigden krijgen het zwaar • Vermogen invloed op toeslagen

2013 wordt weer een zwaar jaar voor onze portemonnee. Vrijwel iedereen heeft dit jaar minder te besteden dan vorig jaar. Het is het vierde jaar op rij waarbij er aan koopkracht wordt ingeleverd. Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud.

Zware minnen ziet het Nibud bij (vervroegd) gepensioneerden en ouders met kinderen in de kinderopvang. De koopkrachtdalingen kunnen oplopen tot min 7,7%. Het Nibud maakt zich zorgen om deze dalende koopkracht, zeker nu de crisis blijft voortduren. Het zal voor velen lastig zijn ook deze koopkrachtdaling weer op te vangen.

Bekijk honderd voorbeelden van koopkrachtberekeningen (pdf)

Bereken uw koopkracht in 2013 met de Nibud Koopkrachtberekenaar

De begroting voor 2013 is grotendeels het Kunduz-akkoord (Lenteakkoord), dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in alle haast sloten nadat PVV-leider Geert Wilders was weggelopen uit het Catshuis. Binnenskamers had de PVV in principe ingestemd met de maatregelen, er was een hoofdlijnenakkoord, maar dat wordt nu stellig ontkend.

Er volgden nieuwe verkiezingen. Tijdens de formatie van het nieuwe kabinet bereikten VVD en PvdA overeenstemming om het Kunduz-akkoord op enkele punten aan te passen. De forensentaks en langstudeerboete werden teruggedraaid, evenals het liggeld voor zieken en de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.

Ook werd geregeld dat flexwerkers het recht op loondoorbetaling bij ziekte zouden houden. Verder trokken VVD en PvdA extra geld uit voor startende leraren en voerden ze een doorwerkbonus in. Daardoor kunnen werknemers die doorwerken tot 65,5 jaar gemiddeld anderhalf jaar eerder met pensioen zonder erop achteruit te gaan.

De wijzigingen werden gedekt door het schrappen van het vitaliteitssparen, het samenvoegen van de levensloopregeling en de spaarloonregeling, het schrappen van extra uitgaven voor duurzaamheid, en het verhogen van de assurantiebelasting.

Zo ontstond een begroting waar maar liefst zeven partijen, van links tot rechts, hun licht over hebben laten schijnen. Dat 2013 een zwaar jaar wordt kan voor niemand als verrassing komen. Politici hebben dit langdurig, luid en duidelijk aangekondigd.

De ingrepen worden noodzakelijk geacht omdat de overheid iedere dag te veel geld uitgeeft. Dat geld moet geleend worden, en als een land daar te lang mee doorgaat ontstaat uiteindelijk een situatie zoals in landen als Griekenland, Spanje en Portugal, waar nog veel harder ingegrepen moet worden om de financiën weer op orde te krijgen.

Iedereen sterkte gewenst! En hopen dat we dit jaar te maken krijgen met meevallers!

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zwaar jaar 2013: iedereen levert koopkracht in (cijfers)

  1. Pingback: 50PLUS lanceert klaagsite over koopkracht ouderen | Politiek

  2. aad

    en dan nog te bedenken da pvv volgens de rekenkamer de beste berekeningen hadden waar mee de koopkracht her minst achter uit zou gaan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>