Nieuw probleem: Ouderen nemen het platteland over

Vensterbank in een bejaardentehuis

‘Investeren in technologie op platteland zodat ouderen zich langer kunnen redden’

Het aantal 65-plussers dat op het platteland woont neemt relatief fors toe. Tegelijkertijd trekken jongeren juist weg richting de steden. Daardoor komen de sociale voorzieningen en de woningmarkt in de zogenaamde krimpregio’s onder druk te staan.

Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag.

In 2040 is een kwart van de Nederlanders ouder dan 65 en ongeveer 14 procent ouder dan 75. Daarvan wonen de meesten in de steden in de Randstad, maar relatief gezien neemt het aandeel ouderen het meest toe op het platteland, zo schrijft het PBL.

Omdat jongeren tegelijkertijd wegtrekken, wordt het daar moeilijk voldoende arbeidskrachten te vinden om zorg en andere voorzieningen te garanderen.

Het PBL stelt dat dit tijdelijk is op te lossen met ‘jonge ouderen’ die zich als mantelzorger over de oudere ouderen ontfermen, maar over 10 tot 15 jaar zal ook dat niet meer afdoende zijn. Daarnaast moet er volgens het PBL geïnvesteerd worden in technologie, waardoor ouderen langer in hun dorp kunnen blijven wonen als ze minder mobiel worden.

Als de ouderen op een gegeven moment overlijden komen woningen leeg te staan. Dat levert problemen op voor de woningmarkt. De waarde van de huizen zal dalen.

Voordelen aan de vergrijzing van het platteland zijn minder files, door een minder drukke ochtendspits, en een tijdelijke opleving van de vrijetijdssector.

Lees de hele publicatie van het PBL hier.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>