Wereldleiders op Twitter: Obama en de paus regeren

Obama populairste wereldleider op Twitter • Paus Franciscus meest invloedrijk

Meer dan driekwart (78 procent) van alle wereldleiders heeft een Twitteraccount en tweederde (68 procent) heeft wederzijdse connecties met hun peers. Dat blijkt uit het nieuwe Twiplomacy-onderzoek van communicatiebureau Burson-Marsteller.

De Amerikaanse president @BarackObama is met meer dan 33 miljoen volgers de meest gevolgde wereldleider op Twitter. Ook een derde van alle wereldleiders volgt hem, maar Obama volgt slecht enkelen van hen terug. Hij is daarom niet het best verbonden.

De paus (@Pontifex) is de tweede meest gevolgde wereldleider met meer dan zeven miljoen volgers op zijn negen verschillende accounts. Hij is de meest invloedrijke wereldleider op het sociale netwerk omdat hij verreweg het vaakst wordt geretweet.

De Turkse president Abdullah Gül (@cbabdullahgul) en premier Recep Tayyip Erdogan (@RT_Erdogan) staan in de top vijf van meest gevolgde wereldleiders met elk meer dan 3,4 miljoen volgers. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken @CarlBildt is de best verbonden wereldleider. Hij volgt en wordt gevolgd door 44 peers.

Eerder genoemde Erdogan, de verdreven Egyptische president @MuhammadMorsi, de Rwandese President @PaulKagame, Israel’s @PresidentPeres, de premier van Singapore @LeeHsienLoong, de Nederlandse premier Mark Rutte @MinPres en 35 anderen volgen geen enkele andere Twitter-gebruiker.

De premier van Uganda @AmamaMbabazi is de wereldleider met de meeste conversaties. 96 procent van zijn tweets zijn replies op andere twitteraars. Hij wordt gevolgd door de Rwandese president @PaulKagame en de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt met zijn @frageCarlBild-account.

Twitter wordt ook door kleinere landen gebruikt om zichzelf op de wereldkaart te zetten en om te tweeten met gelijken. De Kroatische overheid (@VladaRH) en het ministerie van Buitenlandse Zaken van IJsland (@MFAIceland) volgen eenzijdig 195 en 142 gelijken. Waarschijnlijk in de hoop dat de wereldleiders hen terug zullen volgen.

Alle 45 Europese overheden hebben een officiële aanwezigheid op Twitter. In Zuid-Amerika hebben alle overheden behalve de Surinaamse een account. In Noord-Amerika, Azië en Afrika hebben respectievelijk 79, 74 en 71 procent van de overheden een account. Maar een derde (33 procent) van alle overheden in Oceanië gebruikt Twitter.

‘Dit onderzoek laat zien hoe Twitter en social media een deel zijn geworden van overheidscommunicatie’, zegt Jeremy Galbraith van Burson-Marsteller. ‘Terwijl Twitter zeker niet het enige communicatiekanaal is en het ook niet face-to-face meetings zal vervangen, staat het toch directe peer-to-peer interactie toe.’

Galbraith verwacht een toename van het aantal bedrijven en CEOs die zullen zien dat dit nieuwe middel ook gebruikt kan worden om wereldleiders met elkaar te verbinden.

‘Mensen willen betrokken worden bij hun leiders op Twitter’, aldus Matthias Lüfkens, Burson-Marsteller’s Digital Practice Leader EMEA en auteur van het rapport, ‘Maar het is opmerkelijk om te zien dat accounts met de meeste aantal volgers het minste interactie hebben met andere Twitter-gebruikers.’

Voor het volledige onderzoek, ga naar: twiplomacy.com

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>