Chaos, onkunde en angst in gehandicaptenzorg

Nieuwsuur toont heftige beelden van incident dat leidde tot dood gehandicapte

Er is nog altijd veel mis in de gehandicaptenzorg, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Journalisten van het tv-programma bekeken de rapporten van 44 onaangekondigde bezoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het laatste half jaar.

De resultaten zijn schokkend: 64 procent van de instellingen bleek niet aan de gestelde minimumeisen te voldoen, 9 procent voldeed deels, en slechts 27 procent was in orde.

57 procent van de zorginstellingen gaat slordig om met het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals het opsluiten, vastbinden of afzonderen van patiënten. In een kwart van de gevallen weet het personeel niet wat de regels zijn.

Nieuwsuur begon het onderzoek naar aanleiding van de dood van de 44-jarige Roelie, een gehandicapte vrouw in een instelling van de stichting NOVO in Onnen. In maart vorig jaar werd zij tegen haar zin en met geweld in bedwang gehouden, waarna zij overleed.

NOVO spande een kort geding aan om uitzending van de bewakingsbeelden te voorkomen, maar de rechter besloot dat de beelden gebruikt mogen worden.

Het actualiteitenprogramma benadrukt de beelden niet uit sensatiezucht te laten zien. Samen met zorgjuriste Brenda Frederiks en de woordvoerder van de Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden, Francis Bolle, bekeek Nieuwsuur de beelden.

Frederiks en Bolle becommentarieerden de gebeurtenissen en plaatsten deze in de context van de gehandicaptenzorg. Dergelijke situaties blijken veel vaker voor te komen.

Door het zien van de beelden wordt de chaos, onkunde en angst duidelijk. Een maatschappelijke discussie is nodig, vinden Frederiks en Bolle.

In de studio reageerde D66-Kamerlid Vera Bergkamp, woordvoerder gehandicaptenzorg, geschokt. ‘Dit is vreselijk, ook voor de nabestaanden. Dit had niet mogen gebeuren.’

SP-Kamerlid Renske Leijten reageerde in een persbericht. Zij is ook geschokt, en vreest voor een doofpotaffaire. ‘Er mag geen sprake zijn van rechtsongelijkheid. Het plaatsen van mensen in een isoleer of het vastbinden mag alleen in uiterste gevallen gebeuren.’

Jenneke van Veen, oud-hoofdinspecteur verpleging en chronische zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zei dat het een kwestie is van een lange adem. Zij vindt dat de raden van bestuur van zorginstellingen het voortouw moeten nemen met coaching, onderwijs en ondersteuning om dit soort praktijken te voorkomen.

Lees meer op nieuwsuur.nl en bekijk de hele uitzending hier terug.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>