Tweede Kamer peiling 11-03-2012

In de meest recente peiling van Maurice de Hond komt naar voren dat de SP opnieuw de grootste partij is. Fractievoorzitter Emile Roemer is met een 6,8 de favoriet. Roemer scoort niet alleen bij zijn eigen achterban een voldoende, maar krijgt van kiezers van alle partijen een voldoende. Daarmee evenaart hij bijna zijn partijgenoot Jan Marijnissen die tien jaar geleden een 6,9 kreeg.

Uit de peiling blijkt dat als er vandaag verkiezingen zouden zijn, de VVD twee zetels verliest. Zij zouden dan slechts 30 zetels krijgen. Ook zijn de kiezers minder tevreden over premier Mark Rutte dan in december. Eind vorig jaar haalde Rutte nog een 6,4, nu is zijn cijfer gedaald naar een 6. De PVV stijgt in de peiling virtueel een zetel. Bij verkiezingen zou de partij 23 zetels halen. Het CDA stijft virtueel een zetel en komt uit op 12 zetels. De coalitie kan rekenen op 65 zetels in totaal.

Met een 7,3 als beoordeling scoort Geert Wilders hoog onder zijn eigen kiezers, maar bij andere kiezers doet hij het slecht. Hij komt op een gemiddelde uit van 4,4. Dat is het laagste cijfer van alle fractieleiders. Maxime Verhagen haalt ondanks dat VVD’ers en CDA’ers tevreden zijn over hem, maar een schamele 5,1.

Verder zijn er weinig opmerkelijke verschuivingen in de peiling te zien. De PvdA stijgt virtueel een zetel. Dit komt waarschijnlijk door de race om het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer. Het levert de PvdA 19 virtuele zetels op. D66 levert ten opzichte van vorige week twee zetels in en komt uit op 15 zetels. Tot slot stijgt de ChristenUnie een zetel en komt daarmee op een totaal van 6  zetels.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>