Peiling De Hond: PVV, SP, D66 en 50Plus zitten aan max

VVD en PvdA krijgen volgens De Hond steun van soort ‘harde kern’

‘De laatste twee maanden is er sprake van een stabiele situatie’, aldus Maurice de Hond naar aanleiding van zijn nieuwe peiling. Een opmerkelijke duiding omdat hij in die twee maanden schreef over dieptepunten en ‘ongekend’ lage scores voor de coalitie.

In zijn nieuwste analyse noemt De Hond de 35 zetels die hij peilt voor VVD en PvdA een soort ‘harde kern’, terwijl de scores van PVV, SP, D66 en 50Plus volgens hem dicht bij het mogelijke maximum liggen voor deze periode.

De Politieke Barometer van Ipsos peilt al maanden rond de twintig zetels meer voor de coalitiepartijen, maar De Hond schat de steun voor PVV en SP veel hoger in. Zijn uitslagen zijn opzienbarender en trekken daarom geregeld meer aandacht in de media.

In hoeverre de publieke opinie daardoor gestuurd wordt is nu niet vast te stellen, maar wetenschappers bij de Universiteit van Amsterdam hebben eerder al aangetoond dat media en peilers een eigen werkelijkheid creëren, en peilingen kiezers beïnvloeden.

De Hond neemt een voorschot op Prinsjesdag. Dan ‘zal weer nieuwe informatie beschikbaar komen over de begroting 2014 en de nieuwe bezuinigingen. De vraag is of dat veel effect zal hebben op de electorale krachtsverhoudingen’, aldus de peiler.

Ook kijkt hij vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen die over zeven maanden plaatsvinden, en de verkiezingen voor het Europees Parlement drie maanden daarna.

De opkomst bij die verkiezingen ligt altijd lager dan bij landelijke verkiezingen. De Hond vroeg de leden van zijn panel of zij van plan zijn om volgend jaar naar de stembus te gaan.

De opiniepeiler licht toe: ‘Duidelijk is te zien dat de lage opkomst in veel sterkere mate voorkomt bij de huidige kiezers van PVV, SP en 50Plus. Dat zal nog versterkt worden door het feit dat de PVV maar in een heel klein aantal gemeenten meedoet en 50Plus helemaal niet (maar er zullen weer wel lokale ouderenpartijen mee gaan doen).’

Opvallend is dat twee op de drie PVV-, SP- en 50Plus-kiezers zegt volgend jaar niet te gaan stemmen. Vooral voor de SP zou zo’n lage opkomst slecht uitpakken.

Foutmarge
Er geldt een foutmarge van enkele zetels, dan wel enkele procenten. Het verleden leert ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>