PvdA zakt twee zetels in peiling De Hond

47 procent van de respondenten vindt dat Plasterk moet aftreden

In de zondagse peiling van Maurice de Hond zakt de PvdA twee zetels. Het CDA en 50Plus krijgen er ieder eentje bij. Zo’n verschuiving valt binnen de foutmarge, maar dit is wel de laagste score voor de partij bij De Hond sinds oktober 2013.

De peiler en de media koppelen dit virtuele verlies aan de rel rond minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Hij ligt onder vuur wegens ogenschijnlijke miscommunicatie tussen de inlichtingendiensten in de zaak rondom foute, incomplete onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

Plasterk leek vorig jaar niet precies te weten hoe die zaak in elkaar stak. Er zijn data verzameld door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die valt onder verantwoordelijkheid van de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert.

Iedereen ging er vorig jaar van uit dat berichten in de media over de Snowden-onthulling juist waren: de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zou de bewuste data verzameld hebben. Tegelijkertijd zag Plasterk dit bevestigd in een brief van de Amerikanen. Er is dus iets niet goed gegaan in de communicatie.

Wat vinden mensen van de veiligheidsdiensten?

De Hond stelde aanvullende vragen. De kern van de zaak (de splitsing van de Nederlandse veiligheidsdiensten, de miscommunicatie en de misleidende berichten in de media over de onthullingen van Snowden) behandelt hij niet.

Hij poneerde vier kritische stellingen over de rol van Plasterk en drie algemene stellingen over de geheime diensten. 47 procent van de ondervraagden vindt dat Plasterk moet aftreden. Het is onduidelijk waarom De Hond een soortgelijke stelling niet ook over Hennis-Plasschaert heeft voorgelegd.

De meningen over de rol van Plasterk zijn verdeeld. Het is ingewikkeld omdat niet alle feiten helder zijn. Op drie algemene stellingen volgt wel een meerderheid.

59 procent vindt dat de geheime diensten goed werk doen in het bestrijden van terrorisme en 72 procent denkt dat zij ook Nederlanders afluisteren die niet verdacht worden van terrorisme of criminele activiteiten.

61 procent is het oneens met de stelling ‘Ik vind het niet erg als de Nederlandse geheime diensten toegang hebben tot mijn e-mails en telefoongesprekken’.

Interessant, maar daar draait het in deze zaak niet om. Het gaat over data van satellietcommunicatie (dus geen gewone telefoongesprekken of e-mails) die door de militaire inlichtingendienst zijn verzameld. Die dienst valt onder het ministerie van Defensie, niet onder Binnenlandse Zaken.

De kern van de zaak is die splitsing en de verwarrende communicatie. Daarin heeft de journalistiek (met incomplete Snowden-onthullingen) ook een rol gespeeld. Wat mensen daar allemaal van vinden wordt uit deze peiling niet duidelijk omdat de opiniepeiler daar geen vragen over heeft gesteld.

Foutmarge

Er geldt een foutmarge van enkele zetels/procenten. Het verleden leert ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>