Piratenpartij al halfjaar in peiling De Hond

D66 voert rechtse meerderheid aan • Links blok op fors verlies

In de peiling van Maurice de Hond deze week enkel een kleine verschuiving die binnen de foutmarge valt. De PVV zakt er eentje, GroenLinks krijgt er eentje bij. Ook valt op dat de Piratenpartij inmiddels al ruim een half jaar één zetel scoort.

In de Politieke Barometer van het concurrerende bureau Ipsos komt de Piratenpartij niet voor. Ook bij de afgelopen Europese verkiezingen scoorde de partij veel te laag om een zetel te bemachtigen, maar de opkomst was erg laag.

Bij landelijke verkiezingen is de opkomst altijd hoger en kan de Piratenpartij dus mogelijk een zetel halen. Betekent deze langdurig stabiele score in de peiling dat de Piratenpartij na de volgende verkiezingen ook echt in de Tweede Kamer zal komen? Dat is geen voldongen feit. Er geldt een foutmarge in alle peilingen.

Wat als deze peiling een echte verkiezingsuitslag zou zijn?

Als deze peiling een echte verkiezingsuitslag zou zijn, dan zou een rechtse coalitie van D66, VVD, CDA en CU het meest voor de hand liggen. Die partijen staan op een meerderheid van 77 zetels. Getalsmatig kan dat ook met GL in plaats van CU, maar een linkse partij zal niet snel in zo’n coalitie stappen.

Met een foutmarge van twee zetels blijft dat echter krap aan, en voor echte verkiezingen ontstaat doorgaans een tweestrijd tussen een rechtse en linkse middenpartij. Eerdere peilingen moeten we daarom met een korreltje zout nemen.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Piratenpartij al halfjaar in peiling De Hond

  1. jan jansen

    wat een onzin om D66 een rechtse partij te noemen

      /   Reply  / 
  2. Icesurfer

    D66 is veel rechtser als links ! Dus kun je D66 terecht indelen bij Rechts. Een kwestie van logisch denken.

    Er zit welliswaar een portie Links in het D66-pakket, ze zijn immers
    Linksliberalen. Liberaal staat voor Rechts. Rechts is dus de grondtoon D66 met wat linkse bijklanken. :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>