Alle partijleiders onvoldoende in peiling De Hond

Uitgebreide duiding van meest recente peilingen en rapportcijfers

In de nieuwe zetelpeiling van Maurice de Hond zien we geen verschuivingen. De opiniepeiler publiceert deze week ook rapportcijfers voor de partijleiders.

In de Politieke Barometer van het concurrerende bureau Ipsos staat met name de VVD een stuk hoger (acht zetels meer) maar ook de PvdA, de PVV en D66 staan daar iets hoger. Het CDA scoort bij Ipsos juist zeven zetels minder dan bij De Hond. Ook de kleine partijen doen het bij Ipsos minder goed.

Aanvullend vroeg De Hond zijn panelleden om de partijleiders een rapportcijfer te geven. Geen van hen krijgt een voldoende. Zoals gebruikelijk krijgen de leiders in de oppositie hogere cijfers dan zij die deel uitmaken van de coalitie.

Opvallend zijn de lage scores van Diederik Samsom en Geert Wilders. Van de mensen die in 2012 op de PvdA stemden krijgt Samsom een 5,0 terwijl Wilders van zijn eigen kiezers een 8,1 krijgt. Toch komt hij lager uit dan Samsom.

Wilders is heel onpopulair in de breedte, en PVV-kiezers geven bijna alle andere leiders buitensporig lage cijfers. Alleen Roemer doet het bij hen nog redelijk. Dit resultaat is tekenend voor de geïsoleerde positie van Wilders en de PVV. Bij Roemer van de SP zien we een soortgelijke dynamiek, maar minder extreem.

Samsoms score wordt dus ook omlaag getrokken door respondenten die eind 2012 op de PvdA stemden. Dat geldt in mindere mate voor Zijlstra en Rutte. De meeste andere partijleiders krijgen van hun eigen kiezers een veel hoger cijfer.

Impopulaire coalitie, populaire PvdA-ministers

Kiezers van VVD en PvdA zijn erg ontevreden over de coalitie, dat bleek ook al uit andere onderzoeken. Logisch, want veel mensen hebben in september 2012 in de tweestrijd op de één gestemd om de ander uit de regering te houden.

Toch was voorafgaand aan die verkiezingen al duidelijk dat er een coalitie met zowel de VVD als de PvdA zou komen. Het leek er toen vooral om te gaan wie de grootste zou worden, en de premier zou leveren. Dat zien we terug in de cijfers die VVD-kiezers aan Samsom geven en PvdA-kiezers aan Zijlstra en Rutte.

Een antwoord dat zij nu geven op de onvrede van hun kiezers is: dualisme. Samsom en Zijlstra nemen los van het kabinet allerlei standpunten in om de eigen partij meer profiel te geven. Dat lukt de VVD iets beter dan de PvdA, maar hun gedoogpartner D66 doet dat momenteel veruit het beste.

Voorts is het boeiend dat hoewel de meeste ministers ook slecht scoren, de PvdA’ers Dijsselbloem en Timmermans wel voldoendes krijgen. Dat bleek afgelopen week uit onderzoek van Ipsos. Twee PvdA-ministers zijn dus populairder, krijgen meer vertrouwen, dan de premier en alle fractieleiders.

50Plus voorgetrokken?

Tenslotte is het onbegrijpelijk waarom De Hond de resultaten van 50Plus specificeert (niet getoond op bovenstaande afbeelding) en die van andere kleine partijen niet. Er is geen objectieve reden om 50Plus in een uitzonderingspositie te plaatsen. Waarom De Hond dit constant doet is totaal onduidelijk.

Het zou neutraler zijn als hij de resultaten voor alle partijen hetzelfde zou specificeren. Met name de mening van kiezers van ChristenUnie en SGP, maar ook van GroenLinks, is interessanter dan die van de kleine groep 50Plus-kiezers. De Hond zou er beter aan doen om 50Plus niet langer voor te trekken.

Foutmarge: er geldt in peilingen een foutmarge van ± 2 zetels/procenten.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Alle partijleiders onvoldoende in peiling De Hond

  1. Lex

    Ik hoop dat Geert in ziet dat hij een verkeerde weg bewandeld om de koers in nederland te veranderen.

    Het ergste wat aan hem vreet is dat 1 vrouw waar ik even de naam niet van weet “moms dreum*” de lakens uitdeelt en ons asielbeleid bepaald.

    * “Moms Dreum of iets dergelijks Weet niet hoe dat mens heet”

    Geert heeft gewoon gelijk wij zijn niet meer de baas over onze eigen asielbeleid.

    Zij* bepaald os asielbeleid de PVV kan dus niets of weinig bereiken

    Nu probeert hij wat te bereiken door zelf in de EU gaan zitten en uitgebreid de problematiek aan de kaak te stellen.

    De gaan leuke tijden aanbreken.

    Lex

      /   Reply  / 
  2. Stan

    “Toch was voorafgaand aan die verkiezingen al duidelijk dat er een coalitie met zowel de VVD als de PvdA zou komen.”

    Voor mij was dat helemaal niet duidelijk. Uiteindelijk gaat de politiek ook niet over de toekomst van ons land maar het grote bedrijfsleven bepaalt. De democratie is een poppenkast, die om de zoveel jaar wordt opgevoerd. Net alsof het volk iets te zeggen heeft.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>