Media-onzin over nieuwe peiling De Hond

Verschillende nieuwsmedia duiden peiling zonder nieuwswaarde

In de zondagse peiling van Maurice de Hond zien we deze week enkele kleine verschuivingen. De Telegraaf schrijft met grote letters ‘D66 en PVV leveren in’, maar met een foutmarge van twee zetels is dat statistisch niet hard te maken.

Het maakt de berichtgeving in de media bespottelijk omdat een zetel meer of minder in een peiling op zichzelf geen enkele betekenis heeft. Een journalist, blogger of lezer kan het uiteraard wel in een bredere context plaatsen.

Zo kunnen we de peiling van De Hond afzetten tegen de Politieke Barometer van het concurrerende bureau Ipsos, en vervolgens concluderen dat de opmars van D66 tot stilstand is gekomen. Dat schreef Ipsos donderdag overigens ook al.

De stukjes in de media over peilingen zijn meestal gekopieerd van het ANP. Sommigen zetten er een andere titel boven, maar van een echte duiding komt het bijna niet. Dat is ook lastig als een peiling helemaal geen nieuwswaarde heeft.

Het marginale rechts-conservatieve blog DDS maakt er helemaal een potje van. Daar verzint de schrijver een compleet onzinverhaal rondom de peiling. Een mislukte poging tot spinnen die niets meer is dan minachting van de lezer.

Deze peiling heeft weinig nieuwswaarde. Media melden het toch. Om volledig te zijn, uit commerciële motieven, of om te spinnen. Kennelijk denken sommige van die stukjesschrijvers dat hun lezers dom zijn, en het niet snappen als je gewoon eerlijk schrijft dat er deze week geen noemenswaardige veranderingen zijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>