VVD met afstand de grootste in peiling De Hond

Niets nieuws onder de zon door gebrek aan specifieker onderzoek

In de zondagse peiling van Maurice de Hond stijgt de VVD door naar 30 zetels. Daarna volgen CDA, SP, D66 en PVV met elk rond de 20 á 22 zetels. De PvdA zit in een lastige positie als tweede regeringspartij die de premier niet levert.

Het blijft verbazingwekkend hoe zowel De Hond in zijn persbericht als diverse media in hun stukjes, allerlei stellige conclusies aan de peiling verbinden.

Er geldt een foutmarge van twee zetels. Dat houdt in dat een steekproef nooit een exact beeld geeft. Een peiling is geen voorspelling. Het kan evengoed zo zijn dat er niets is veranderd ten opzichte van de peiling van vorige week, maar dat van de een of andere partij meer of minder respondenten deelnamen.

Dat is niet te voorkomen, daarom geldt een foutmarge van twee zetels. In de duiding van peilingen kijkt men dan vaker over een langere periode. De Hond vergelijkt zijn poll deze week met de uitslag van de Kamerverkiezingen van 2010.

VVD bij Ipsos al langer rond 30 zetels

Ik vergelijk de peiling liever met de Politieke Barometer van het concurrerende bureau Ipsos. Daarin staat de VVD namelijk al maanden rond de 30 zetels. PvdA, PVV en D66 staan daar hoger, terwijl SP en CDA bij Ipsos lager scoren.

• PvdA en SP even groot in Politieke Barometer

Door die verschillen tussen de peilingen is het beter om voorzichtig te zijn met het trekken van stellige conclusies uit één peiling. De Hond en verschillende media doen dat vaak toch om nieuws te ‘maken’ of lezers te beïnvloeden.

Meer vertrouwen in Rutte sinds vliegramp

De Hond trekt in zijn verhaal wel één juiste conclusie: de VVD profiteert van het herstel van het vertrouwen in Mark Rutte als premier. Deze zomer vond er een omslag plaats rondom de vliegramp met Malaysia Airlines vlucht MH17. Een juiste conclusie, maar niet echt nieuws. Dat weten we immers al een paar weken.

Waar de opiniepeiler geen antwoord op heeft is hoe het kan dat de PvdA niet beloond wordt voor het werk van de populaire PvdA-ministers Timmermans, Dijsselbloem en Asscher. Of waarom de VVD niet kritischer beoordeeld wordt op de voorgenomen verhoging van de premie en het eigen risico in de zorg.

Daar zijn specifieke aanvullende vragen voor nodig. Dat zou interessanter zijn dan niet onderbouwde speculaties van de opiniepeiler in de begeleidende tekst, of een vrij random vergelijking met de verkiezingsuitslag van vier jaar geleden.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “VVD met afstand de grootste in peiling De Hond

  1. Lex

    Waar een vliegtuigongeluk toch niet goed voor is. Voor de crash van de MH17 was de VVD tot een dieptepunt gezakt na de crash weer hoog in de peilingen.

    Even voor de duidelijkheid wat 17 juli is gebeurd vind ik vreselijk en heeft me erg aangegrepen en ontroerd.

    Nog erger vind ik dat partijen misbruik van de tragedie maken om weer hoog in de peilingen te komen zoals de VVD nu doet.

    Ja Rutte heeft medeleven getoond, Ja heeft alles goed geregeld “vergeet het maar het meeste hebben andere gedaan achter de schermen” Rutte was het gezicht van de nederlandse regering die naar buiten treed.

    Kortom “Lof wie lof toe komt” alleen deze doornvertaling in de peilingen geeft mij een vreselijke nasmaak tot braken aan toe.

    Lex

      /   Reply  / 
  2. Paul

    Die Mark Rutte lult precies het zelfde als het hem alleen maar uit komt .Hij heeft eerst Rita aan de kant getrapt en daarna moesten de Vvd onderkruipsels naar hem luisteren .En Markje zeg net zo makkelijk dat het hele land in rouw is of dat het hele in crisis is .Maar je hoort nooit dat de kleuterschool regering schuld is .De schuld leggen ze altijd bij een ander .En als deze regering weer dood is dan heeft God het gedaan .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>