PVV nipt de grootste in peiling De Hond

Links verzwakt door richtingloze paniek en gebrek aan vertrouwen

In de zondagse peiling van Maurice de Hond is de PVV voor het eerst sinds de week voor de gemeenteraadsverkiezingen virtueel de grootste partij.

Volgens De Hond komt de stijging niet door iets dat de PVV gedaan heeft, maar door een externe factor: de commotie die is ontstaan over een EU-naheffing. Of zoals hij het omschrijft ‘extra geld dat aan Europa betaald moet worden.’

Er geldt in de peilingen een foutmarge van zeker twee zetels. In de Politieke Barometer van De Honds concurrent Ipsos stond de PVV overigens al op 27 zetels. In die peiling is de VVD met 29 zetels de grootste.

Exacte zetelaantallen in peilingen betekenen weinig. Mensen houden van ranglijstjes, maar bij verkiezingen is het meestal heel anders. Het is daarom altijd beter om peilingen meer globaal te duiden. Dan valt op dat met name linkse kiezers in de huidige peilingen ondermaats vertegenwoordigd worden.

Lastige fase

De linkse politiek bevindt zich op dit moment in een lastige fase. Veel beleid is rechts, en de media zijn overheersend rechts, dus als er sterke linkse ideeën zijn, dan worden die vrijwel direct in allerlei rechtse frames geplaatst.

Uit andere onderzoeken blijkt dat vooral linkse kiezers momenteel geen idee hebben op welke partij ze zouden stemmen, als er nu verkiezingen zouden zijn. Sommigen zijn zelfs zo teleurgesteld dat ze helemaal niet zouden stemmen.

Bijkomend probleem is dat de meest linkse partij in het parlement, de SP, ook constant allerlei onderwerpen in rechtse frames plaatst. Zo wordt onvrede en wantrouwen aangewakkerd. Echter: niet tegen rechts, maar bínnen links.

Vertrouwen

Dat zou volgens mij een verklaring kunnen zijn waarom de linkse partijen zich allemaal in moeilijk vaarwater bevinden. Terwijl er gewerkt moet worden aan vertrouwen, lijken linkse partijen vooral bezig elkaar vliegen af te vangen.

Op het internet is dat het ergst. Aanhangers van linkse partijen (PvdA, SP, GL) maken geregeld ruzie, schelden, beledigen en lijken in paniek. Daardoor wordt het vertrouwen nog verder ondermijnd. Niemand houdt van ruziemakers.

Er wordt vanuit de leiding van die partijen slecht of onvoldoende richting gegeven aan hun achterbannen. PvdA-leider Diederik Samsom werkt er zichtbaar aan, maar hij wordt voortdurend verantwoordelijk gesteld voor VVD-beleid.

Kopje koffie

Eind 2006 was er veel media-aandacht voor ‘een kopje koffie’ dat de toenmalige linkse partijleiders Wouter Bos, Jan Marijnissen en Femke Halsema samen dronken. Hun gesprek over mogelijke linkse samenwerking leverde verder niets op. Het was zelfs wat plichtmatig, maar ze deden het toch maar.

Als er ooit behoefte was aan zo’n (symbolische) daad waaruit blijkt dat er tussen de linkse partijen een basis van vertrouwen bestaat, dan is het nu wel.

Niet om te dromen over een links kabinet, want gezien de peilingen is dat heel ver weg. Maar gewoon om hun achterbannen, en daarmee heel Nederland, te tonen dat links staat voor idealen van respect, verdraagzaamheid en samenwerking.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>