VVD nog onaantastbaar in Politieke Barometer

GroenLinks kan een opvallend groot kiezerspotentieel aanboren

In de nieuwe Politieke Barometer van Ipsos geen verschuivingen ten opzichte van een maand geleden. De kleine verschillen vallen binnen de steekproefmarge.

De VVD blijft de grootste, al kunnen we met 29 zetels wellicht beter spreken van ‘minst kleine’ partij. Bij landelijke verkiezingen ontstaat doorgaans een tweestrijd tussen een centrumlinkse en centrumrechtse partij, dus het is interessant om te kijken naar de bindingskracht. Welk potentieel hebben de partijen?

Deze tabel is gebaseerd op de laatste tien peilingen van Ipsos. Exacte zetelaantallen zijn niet belangrijk want het gaat om communicerende vaten binnen politieke stromingen, waarbij de stromingen elkaar ook nog deels overlappen.

Ipsos benoemt de belangrijkste politieke stromingen als volgt:

• solidariteit
• vrijheid
• groen
• veranderingsgezind
• protest

Eerder: solidariteit in Nederland veruit populairste ideologie

Kiezers hebben veelal meer dan één partij op het oog die ze binnen een stroming een plaats geven. De meeste mensen overwegen twee à drie partijen voordat zij hun definitieve keuze maken. Ipsos doet daar gericht onderzoek naar en de resultaten worden weergegeven in zo’n tabel over bindingskracht.

Het is een indicator om in een oogopslag de politieke krachtsverhoudingen van het moment te zien. In commerciële termen: hoe sterk is een partij als ‘merk’.

Opvallend is het relatief grote potentieel van GroenLinks op dit moment, terwijl de unieke voorkeur daar nog slechts één zetel is. Het tegenovergestelde zien we bij de PVV, met een unieke voorkeur van acht zetels is de bindingskracht goed, maar qua sympathie (en dus totale potentie) is de PVV de zesde partij.

Hoewel je uit de media vaak anders zou denken, heeft de PvdA een potentie van zo’n 35 zetels. Dat is niet zichtbaar in de zetelpeiling. Hier speelt duidelijk mee dat die partij in een regeringscoalitie met de rechtse VVD zit. Veel mensen die in 2012 op de PvdA stemden, deden dat in een tweestrijd met de VVD.

PvdA-kiezers bewegen in genoemde ‘communicerende vaten’ deels naar D66 en de SP, en in mindere mate naar GroenLinks en het CDA. Daarnaast ondervindt de PvdA van alle partijen het meest last van mensen die zeggen niet meer te gaan stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn; dat scheelt ruim vijf zetels.

Foutmarge: Er geldt een foutmarge van enkele zetels/procenten. Bij Ipsos gaat het dan om ± 2.5% bij de grootste partijen en ± 1% bij de kleine partijen.

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “VVD nog onaantastbaar in Politieke Barometer

  1. Lex

    Dom volk nog dommer dan de minister precedent. Stem op de sloopkraanmachinist die met plezier de boel kapot maakt.

    Een sloopkogel die voor heel veel leed en ellende zorgt.

    Kabinet Rutte maakt meer kapot dan je lief hebt.

    Gesteund door een grote groep die niet op een dubbeltje hoeft te kijken, de VVD stemmer zijn veelal groot verdieners modaal of dubbel modaal.

    Dom dom dom volk.

    Hopelijk komt er snel een einde aan dit schrikbewind

    Lex

      /   Reply  / 
    1. frank

      Nou, volgens jou worden dan potentieel bijna 100 zetels ( VVD+ D66) in de kamer bezet door modaal++ en grootverdieners en rijke lui. Dat lijkt me gewoon overdreven. Ik denk dat met name de jeugd echt zo denkt.

      Dat is heus geen dom volk, maar het zijn wel een stelletje egoïstische kiezers die enkel aan eigen belang denken en dan ook nog op de korte termijn.

        /   Reply  / 
      1. Paul

        De rijken stemmen graag VVD . Die betalen niet zo veel belasting . En er zijn hele grote buitenlandse bedrijven die helemaal niets betalen.anders dreigen ze naar een ander buitenland te verkassen wat alleen maar de werkloosheid op Nederland zal verhogen . En dan de jeugd . Frank , heb je de jongeren partij van de VVD wel eens horen lullen hoe dom die zijn . Dank je de koekoek ,amen .

          /   Reply  / 
        1. frank bikker

          Ze zijn verre van dom! Alleen ze kunnen zich niet voorstellen dat ze ook wel eens tussen wal en schip terecht kunnen komen. Let op, ik praat over kiezers!
          Bij de jongeren kan/kon alles en ze hebben niet de verhalen meegekregen van hun ouders, dat het ook anders kan.

          Wat dat betreft gaan we nu al behoorlijk achteruit. Vroeger kon de man voor het gehele gezin verdienen. Nu hebben ze op zijn minst anderhalve baan nodig om te voldoen aan de hedendaagse normen.

            /   Reply  / 
          1. Paul

            Beste Frank,ik heb het niet over de jeugd in het algemeen . Maar alleen jongeren die lid zijn van de jongeren VVD partij en met name de jongeren die het voorwoordje doen voor de JVVD . Nog een slag dommer zijn dan Rutte . Een paar maanden geleden stond namelijk in de Courant dat de JVVD jongerenvvd zei ;de laagsten der bevolking kunnen best meer belasting betalen . Nog meer belasting betalen ,dan kunnen ze van de VVD allemaal een optrekje gratis aanschaffen ala optrekje van Hans Wiegel . De JVVD heeft op jonge leeftijd ook al maffia trekjes .

              /  
          2. frank bikker

            Ik probeer gewoon de populariteit van de VVD en D66 te verklaren. Je kan best roepen dat het allemaal stommelingen zijn, maar je wilt ze toch naar jouw kant trekken, anders is je opm. enkel gelul in de ruimte.

              /  
  2. Piet Burgerverzet

    Hallo Marcus,
    Jij hebt het grootste gelijk van de wereld! Op welke partij moet je nu nog stemmen? Welke partij verdedigt de minst draagkrachtigen? Wij schijnen het nog veel te goed hebben want de acties tegen het kabinetsbeleid zijn aan de magere kant. De bonden tonen zich vrijwel machteloos. Omdat men tijdens het poldermodel bijna iedereen in slaap is gesust. De kreet “het helpt toch niet” is bijzonder goed ingeburgerd. Nu is de kunst om hen weer wakker te schudden. Het komt wel, maar erg langzaam opgang.
    Om die reden is http://burgerverzet.com/ gemaakt om de burgers aan te sporen weer in beweging te komen. De ontwikkelingen lijken perspectief te bieden. Een aantal acties t.b.v. de zorg hebben al wel plaats gevonden. Al weken voert de Politie actie en terecht. Dat is wel lang geleden maar daar moeten wij een voorbeeld aan nemen. Deze mensen komen niet zomaar in actie.
    Groet,
    Piet Burgerverzet.

      /   Reply  / 
    1. Joop

      De SP lijkt me een goede keus, PvdD, of Groen Links, maar ga in godsnaam stemmen om deze rechtse ballen partij VVD wat tegenwind te geven..

        /   Reply  / 
      1. Piet Burgerverzet

        Hallo Joop,
        kunt je zelf ook helpen Door al je bekenden te informeren over onze site
        Bedankt,
        Piet

          /   Reply  / 
  3. frank

    Jammer, maar dit blog is heel vaak onleesbaar door de hoeveelheid reclame die je ook niet weg kunt klikken.

    Ik denk eerder dat je de jeugd er van moet overtuigen dat het niet in hun eigen belang is om achter een VVD/ D66 te lopen. De theorie van die partijen klinkt allemaal wel erg aardig. Ik denk eerder dat we naar een soort PvdA, oude stijl a la Den Uyl moeten. Natuurlijk moeten bepaalde zaken herijkt worden en aangepast. Je het ook SP light kunnen noemen.

    Maar mijn ervaring met de jeugd is, dat het ze veel minder interesseert. ( opa spreekt, ha,ha)En ook de politici zelf. Meer dan de helft zijn van links tot rechts ordinaire baantjesjagers, vinden het leuk op hun CV of zien het als tussenstap naar het bedrijfsleven, waar de echte poen valt te halen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>