Politieke Barometer: D66 is oppositieaanvoerder

Driekwart van de ondervraagden maakte echter een andere keuze

In de nieuwe Politieke Barometer van Ipsos enkele schommelingen die binnen de steekproefmarge vallen. De VVD blijft in deze peiling met afstand de grootste. In recente peilingen van Maurice de Hond is de VVD de vierde partij.

Dat verschil hangt samen met de gebruikte onderzoeksmethoden. Ipsos peilt onder een representatieve steekproef van stemgerechtigde Nederlanders. De Hond peilt onder mensen die zich hebben aangemeld voor zijn internetpanel en gebruikt een geheime rekenformule om het resultaat representatiever te maken.

Ook lijken de peilingen van De Hond regelmatig nogal sturend te zijn. Zo krijgen respondenten daar eerst een aantal (kritische) stellingen voorgelegd, voorzien van inleidende tekstjes, voordat om de partijvoorkeur wordt gevraagd.

Ipsos deed deze week aanvullend onderzoek naar welke partij mensen beschouwen als oppositieaanvoerder. Een kwart van de ondervraagden koos voor D66, 19 procent voor CDA, 8 procent voor PVV en 7 procent voor SP.

Bij de PVV en de SP zijn het vooral de eigen kiezers uit 2012 die deze partij als oppositieaanvoerder zien. D66 wordt ook door 36 procent van de kiezers die in 2012 op VVD of PvdA stemden, nu gezien als de oppositieaanvoerder. Het CDA vertoont hier een stijging van 15 procent een jaar geleden, naar 19 procent nu.

GroenLinks groeit

De titel boven dit artikel is wat gechargeerd. Een kwart van de ondervraagden vindt D66 de oppositieaanvoerder. Driekwart maakte een andere keuze, maar zo verdeeld dat D66 hier als duidelijke koploper uit naar voren komt.

In de zetelpeiling beweegt D66 al lange tijd rond de 15 procent. Dat is ook het percentage dat D66 haalde bij de Europese parlementsverkiezingen in mei vorig jaar. In juni vorig jaar constateerde Ipsos al dat D66 een plafond had bereikt.

De meest recente grote electorale beweging in de Politieke Barometer van Ipsos is de groei van GroenLinks na de aanstelling van Jesse Klaver als partijleider.

Het wordt interessant te zien of die groei zich de komende weken verder zal doorzetten. De helft van alle kiezers kent Klaver nog niet, dus er valt voor GroenLinks in potentie veel te winnen, en dat kan ten koste gaan van D66.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Politieke Barometer: D66 is oppositieaanvoerder

  1. Ferrie Veen

    Mooi dat GR aan het stijgen is.
    Want feitelijk is de PvdA de grote verliezer… dat mag je Samson c.s. direct aanrekenen.
    D-66 is een wat overbodige partij, want… het is een soort VVD-light.
    Jammer dat CDA wat terugloopt, want Buurma doet het m.i. als oppositie-leider heel goed.
    Wellicht is de trend zowel een bewging naar rechts als naar links.
    Jammer dat 50plus nog in de Kamer zit, in feite een overbodige partij.

      /   Reply  / 
    1. frank bikker

      Wat zeg je dan van PvdA, de laatste 20 jaar enkel een inleverpartij, die nog teert op oude verdiensten.
      GL Wat hebben die ooit bereikt?
      SP Wel in opkomst, maar veel last van oude gestaalde kaders en daardoor gedeeltelijk eigen schuld altijd buiten spel gebleven. Tevens te weinig bestuurlijke ervaring.
      Deze 3 partijen kunnen samen toch wel wat betekenen?

      PvdA is altijd als de dood voor de SP geweest. Erg jammer.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>