Onderwijsinspectie strenger voor HBO instellingen

De Onderwijsinspectie gaat strenger toezien op de kwaliteit van hbo-opleidingen. Zo zal er sneller worden gecontroleerd mochten er aanwijzingen zijn voor misstanden.

Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) waar de ministerraad vandaag waarschijnlijk mee in zal stemmen, zo meldt RTL Nieuws.

Momenteel is het nog zo dat de inspectie vooral wordt ingeschakeld als er al klachten binnen komen, maar in het nieuwe wetsvoorstel staat dat de inspectie voortaan ‘systematisch en risicogericht’ toezicht zal houden op hogescholen. Mocht de inspectie vervolgens misstanden constateren zal de opleiding moeten worden aangepast. Doen ze dat niet, dan gaat de opleiding op de schop.

Het ministerie van Onderwijs zal eerst het geld van de instelling inhouden en mocht dat niet helpen zou de opleiding zelfs gesloten worden. De staatssecretaris Halbe Zijlstra denkt op deze manier te kunnen voorkomen dat er weer problemen ontstaan, zoals dat het geval was bij hogescholen Windesheim en InHolland, waar onterecht diploma’s zijn afgegeven.

Als de ministerraad instemt met het wetsvoorstel wordt het aan de Raad van State gestuurd voor advies. Daarna moet de Tweede Kamer er nog mee instemmen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Onderwijsinspectie strenger voor HBO instellingen

  1. Pingback: Mogelijk strengere controle op HBO's – NU.nl | Hasen Chat Nederland

  2. Pingback: Halbe Zijlstra is uitgeplukt | Politiek

  3. Pingback: Rotterdam wil aantal schoolverlaters drastisch terugdringen | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>