Reparatiecursus INholland moet kunnen

De laatste tijd zijn heel wat hogescholen en universiteiten in een kwaad daglicht gesteld.

Diverse studies zouden ondermaats presteren en het beeld is daarmee ontstaan dat grote hoeveelheden diploma’s onterecht zijn verstrekt dan wel weinig van waarde zijn.

De vraag is dus gerechtvaardigd, wat er eigenlijk moet gebeuren met deze hbo’ers en academici die hun diploma aan een slechte opleiding hebben behaald?

Karl Dittrich voorzitter van de accreditatieorganisatie NVAO vindt dat een ‘reparatiecursus’ zoals bijvoorbeeld aangeboden bij INholland best moet kunnen. 

Hetzelfde gaat nu gebeuren bij de journalistiekopleiding van Windesheim. Zo’n 360 afstudeerwerken worden opnieuw onder de loep genomen. Afgestudeerden van wie het werk bij nader inzien als onvoldoende wordt beoordeeld, krijgen van Windesheim een zogenaamd ‘hersteltraject’ aangeboden.

Juridisch

Zulke reparatiecursussen worden niet door iedereen toegejuicht. Stevige kritiek kwam uit de hoek van onderwijsjurist Peter Kwikkers. Hij vreest dat het hek van de dam is als hogescholen hun afgestudeerden gaan terugroepen voor extra onderwijs of zittende studenten opnieuw tentamen laten doen. Op deze manier heeft het volgens Kwikkers alle schijn van dat diploma’s tegenwoordig ‘voorwaardelijk’ worden uitgereikt.

Kwikkers gaat verder, hij vindt dat de keurmeesters van de NVAO een opleiding kunnen afkeuren, maar daar moet je afgestudeerden verder niet mee lastigvallen. De ‘reparatiecursussen’ die hogescholen zouden aanbieden zijn volgens de onderwijsjurist zelfs in strijd met de wet.

Een examinator is bevoegd om een student te beoordelen, terwijl de NVAO alleen een opleiding mag goedkeuren of afkeuren. Die zaken moeten gescheiden blijven, vindt Kwikkers.

INholland

De bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland Doekle Terpstra reageert op de uitlatingen van Peter Kwikkers.

Het ging volgens Terpstra om ‘een uitzonderlijke situatie’ De afgestudeerden liepen door alle commotie reputatieschade op. ‘Op hun verzoek – en in overleg met de studentenbonden – hebben we toen aanvullende masterclasses aangeboden. Niet iedereen maakt daar trouwens gebruik van, en dat hoeft ook niet.’

Doekle Terpstra vindt dat scholen via een reparatiecursus hun morele plicht vervullen. ‘Misschien heeft hij (Kwikkers) het juridische gelijk aan zijn kant’, zegt Terpstra. ‘Maar wat mij betreft niet het morele gelijk’, vervolgt de getergde bestuursvoorzitter.

‘Studenten en samenleving moeten overtuigd zijn van de waarde van het diploma. Als een opleiding zulke steken heeft laten vallen, dan heeft de voormalige student recht op een aanvullend programma, vonden wij. We hebben voor hen ons stinkende best gedaan.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Reparatiecursus INholland moet kunnen

  1. Pingback: Onderwijsinspectie strenger voor HBO instellingen | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>