Wijzigingen Wet Werk en Bijstand (WWB) doet veel stof opwaaien

Sinds 1 januari 2012 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) door het Rijk op een aantal punten gewijzigd. Deze wijzigingen gelden als opmaat naar de Wet Werken naar Vermogen die in 2013 van start gaat.

Het kabinet introduceert de nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv) om mensen te stimuleren om vanuit een uitkering aan de slag te gaan.

De belangrijkste wijzigingen per 1 januari zijn de huishoudinkomenstoets, de afschaffing van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ), het instellen van een wachtperiode van vier weken voor jongeren en de mogelijkheid voor gemeenten om mensen die een bijstandsuitkering ontvangen te verplichten om een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wijzigingen. 

Met de hakken over de sloot

De wetswijziging is allerminst onomstreden. Via een stemming in de Eerste Kamer, over het wetsvoorstel Wijziging van de Wet Werk en Bijstand dat 20 december j.l werd behandeld, waren 37 stemmen voor en 37 stemmen tegen. Er was slechts 1 afwezige bij de stemming, dat was het PVV-kamerlid Popken. Hij was verhinderd wegens ziekte.

De PvdA, SP, GroenLinks, D66, CU, 50plus, PvdD en OSF stemden tegen.

Er is na afloop enige discussie ontstaan over het ontbrekende PVV-lid. Ondanks de afwezigheid van Popken werden de negen aanwezige PVV-leden geteld als tien. Dit gaat weliswaar volgens de gangbare regels maar de website Krapuul wijst erop dat via een hoofdelijke stemming, de afwezige Kamerleden niet zouden worden meegeteld.

In Artikel 8 staat, dat wanneer een lid daarom vraagt, er kan worden overgegaan in een hoofdelijke stemming. In dat geval zouden afwezige ‘hoofden’ niet worden meegeteld. De tegenstemmers stemmers hebben dus zitten slapen.

CDA

Ondertussen duiken er in diverse gemeenten wanklanken op over de nieuwe maatregelen omtrent de WWB.

De CDA-fractie in Etten-Leur bijvoorbeeld is het, in tegenstelling tot de eigen regeringspartij, niet eens met de aanscherping van de Wet Werk en Bijstand (WWB). De lokale CDA-fractie maakt zich in het bijzonder grote zorgen over de uitwerking van de wet op bijstandsgezinnen.

De lokale CDA vindt dat er niet goed is geluisterd naar wat er leeft in de samenleving. De dagelijkse praktijk. In een brief aan het college van B&W vraagt Joke Gelderblom (CDA) om ‘flankerend beleid’. ‘Voer de gesprekken over de aanpassing, dan wel het stopzetten van de uitkering met de ouders en kinderen gezamenlijk’, aldus Gelderblom.

FNV

Uiteraard liggen de vakbonden ook in een stuiptrekking. Ook zij zijn kritisch over de nieuwe Wet werken naar vermogen.

Volgens Anges Jongerius, die later dit jaar plaats zal maken voor de Nieuwe Vakbeweging, maakt Rutte de kloof tussen rijk en arm, hoog en laag opgeleiden alleen maar groter. ’In feite zegt Rutte: geluk maak je zelf, anders ben je een loser. Ik vind dat een mentaliteit van the winner takes it all.’ Jongerius pleit dan ook voor het in 2012 ‘herladen’ van het begrip solidariteit.

De FNV gaat daarom in het voorjaar actievoeren tegen de Wet werken naar vermogen. De vakcentrale zal in beweging komen tegen ‘onaanvaardbare bezuinigingen op de bijstand, sociale werkvoorziening en Wajong’, aldus FNV voorzitter Agnes Jongerius.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Wijzigingen Wet Werk en Bijstand (WWB) doet veel stof opwaaien

  1. Pingback: Henk Kamp gaat de werkloosheid op zijn manier aanpakken | Politiek

  2. Pingback: Mark Rutte roept Europa op net zo slim te bezuinigen als Nederland | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>