‘Israëli’s zijn de nieuwe Nazi’s’

Een groep ultraorthodoxe joden, doen hun beklag over de gang van zaken rondom het bespugen en het uitschelden van het 8-jarige meisje en de protesten die daaruit voortvloeiden.

1500 ultraorthodoxe joden hebben zaterdag in Jeruzalem geprotesteerd en de Israëlische staat vergeleken met Nazi-Duitsland.

Volgens hen is dit ‘precies wat er in Duitsland is gebeurd’.

De mannen en jongens van het zogenaamde haredim zijn boos over de ‘onderdrukking en opruiing’ door de seculiere gemeenschap van Israël. Dit is naar aanleiding van protesten van afgelopen dinsdag. Zij droegen uit protest kampkleding en de Jodenster, dat symbool staat voor de vervolging van Joden in de Tweede Wereld oorlog.

De spanningen tussen seculiere en ultraorthodoxe Israëliërs is al langer gespannen. Tijdens de protesten van vorige week, toen er duizenden Israëliërs de straat op gingen om mee te doen aan de protestmars tegen het religieus fanatisme en vrouwendiscriminatie in de plaats Beit Shemesh.

De Israëlische premier Binyamin Netanyahu, had zich toen fel uitgesproken tegen het geweld en vond dat dit soort zaken niet plaats mogen vinden in een vrije en democratische staat. De President van Israël Shimon Peres riep ‘iedereen, religieuzen, seculieren, conservatieven’ dan ook op om mee te doen aan dat protest, om ‘het karakter van de staat Israël te verdedigen tegen een minderheid die onze nationale solidariteit probeert kapot te maken.’

De ultraorthodoxe joden ervaren het allemaal ietsje anders. Zij vinden juist dat de Israël hen belet om te leven volgens hun geloof. En vinden dat zij teveel worden ingeperkt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “‘Israëli’s zijn de nieuwe Nazi’s’

  1. Pingback: Opnieuw actie tegen ultraorthodoxe joden in Israël | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>