Voortbestaan musea in gevaar door bezuinigingen

De instellingen die zorgen dat ons leven niet uit losse flarden, van kortstondige momenten bestaat, maar zorg dragen aan de continuïteit, geschiedenis, herinnering en cultuur, ook zij ontkomen niet aan de huidige economische miserie.

Dat blijkt uit een onderzoek een enquête van de Nederlandse Museumvereniging.

Zeventien musea moeten vrezen voor sluiting als gevolg van de bezuinigingen.De vragenlijst werd door 221 musea, van de in totaal 445 aangesloten musea, ingevuld. Om welke musea het gaat wordt niet bekend gemaakt door de Nederlandse Museumvereniging.

Volgens Directeur Siebe Weide van de museumvereniging heeft dat een reden, zij ‘wilden dat de musea zich vrijelijk konden uitspreken over hun financiële positie.’ Het noodlot hangt volgens Weide vooral boven het hoofd van gemeentelijke musea.

De musea moeten noodgedwongen structurele maatregelen nemen naar aanleiding van de bezuinigingen door het kabinet.  De directeur spreekt dan ook over een verontrustend signaal. ‘Ze schrappen niet een paar tentoonstellingen, maar gaan medewerkers ontslaan.’ Provincies en gemeenten moeten zich volgens Wiebe realiseren, dat musea daarmee aan kwaliteit en potentie zullen inboeten.

Een extra zure constatering is het feit dat het musea bezoek de laatste jaren juist is gegroeid. Vorig jaar boekte musea weer een bezoekersrecord. De musea kregen in 2011 te maken met ruim 18 miljoen bezoekers, dit waren er in 2010 nog 16,9 miljoen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Voortbestaan musea in gevaar door bezuinigingen

  1. Pingback: VVD omarmt uitspraak AVRO-directeur Maas | Politiek

  2. Pingback: Kritiek op onderzoek SCP stroomt binnen | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>