Europa verliest AAA-status: China kritisch over S&P

Terug van nooit weggeweest, de eurocrisis! Uiteraard met de nodige slecht weer berichten.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor heeft de kredietwaardigheid van veel eurolanden, waaronder Frankrijk, Italië en Oostenrijk verlaagd.

Zowel vanuit de eurozone als uit de Chinese hoek is gisteravond en vanochtend kritisch gereageerd op het afwaarderen door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.

EU-commissaris Rehn sprak over een ‘inconsistent’ beleid van S&P. 

De landen Frankrijk en Oostenrijk raken hun AAA-status kwijt en doen met een AA+ status een stap terug. De kredietwaardigheid van Italië is door S&P zelfs met twee stappen verlaagd  tot BBB+.

In september vorig jaar verlaagde S&P de status van Italië al van A+ naar A. Toen was Silvio Berlusconi nog aan de macht. Hij is inmiddels vervangen door voormalig eurocommissaris Mario Monti.

Standard & Poor’s verlaagde verder de kredietwaardigheid van Portugal, Spanje en Cyprus. Ook Slowakije en Slovenië ontsprongen de dans niet en kregen een verlaging van een kredietstatus aan hun broek gehangen.

De ratings van Ierland, Estland en België werden in stand gehouden.

Nederland, Duitsland, Finland en Luxemburg behouden vooralsnog hun zogenaamde gouden status van Triple-A.

China

De Chinese regering, het land met grote economische belangen in Europa, had evenals de eurolanden zelf, kritiek op de nieuwe afwaarderingen door S&P.

China begrijpt dat S&P een bepaalde verantwoordelijkheid heeft en haar bezorgdheid over de eurocrisis wil uitspreken, maar stelt dat met de afwaarderingen de geloofwaardigheid van de kredietbeoordelaar in gevaar dreigt te komen.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua betoogt tevens dat kredietbeoordelaars als S&P een ‘grote verantwoordelijkheid’ hebben om de crisis in de eurozone niet te verergeren. Dat lijkt nu juist wel te gebeuren.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Europa verliest AAA-status: China kritisch over S&P

  1. jeroen

    Vind dit verhaal op fraude lijken het waren juist de ratings bureaus die de krediet crisis hebben veroorzaakt
    Gewoon op elke hypotheek een AAA+ rating plakken terwijl de hypotheek nemer geen inkomsten heeft anno 2007

    Anno 2010 / 2012 ratings bureaus hebben hele grote posities op de forex markt en hebben er baat bij als de eur/usd naar benden gaat onder anderen Standard & Poor zou zich daar schuldig aan maken.
    Donderdag was het begin van het herstel om op vrijdag op 1.28770 te halen 270 punten boven de resistance positie en dan opeens de rating van meerdere landen verlagen ?
    Heel bedenkelijk ik zou zeggen fraude maar er was in 2007 ook iets goed mis toch ?

      /   Reply  / 
  2. Crisismoe.nl

    Gelukkig is er ook nog goed nieuws te melden. En daar houden wij ons dan maar aan vast.
    Kijk maar eens op de site

      /   Reply  / 
  3. Pingback: AAA-status Duitsland in gevaar | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>