CDA nieuwe stijl in aantocht

Een open verkiezing voor het lijsttrekkerschap van het CDA, dat zou de oud-staatssecretaris en vertrouweling van oud-premier Balkenende Jack de Vries wel zien zitten. Ten minste zo ging het gerucht gistermiddag op Twitter.

Jack de Vries zou een optie kunnen zijn, vindt hijzelf en heeft dan ook wel trek in een soort lijsttrekkersstrijd.

Het zou een opzienbarende comeback betekenen omdat de Vries als staatssecretaris een relatie had met een ondergeschikte.

Ondertussen buigt een CDA-organisatiewerkgroep zich over de politieke koers van de partij. Het besef dat de interne partijstructuur daarvoor weleens drastisch moet veranderen groeit. 

Als het aan de CDA-werkgroep ligt zullen machtige spelers van weleer, zoals het partijbestuur en de provinciale voorzitters, een flinke stap achteruit moeten doen en ruimte moeten maken voor meer inspraak van CDA-leden.

Op het komende belangrijke partijcongres in januari gaat het daarom niet alleen om de vernieuwing van het CDA-gedachtengoed maar zal ook het plan van de werkgroep worden besproken.

Het plan spiegelt zich aan een belofte van partijvoorzitter Ruth Peetom, om de mensen ‘van onderop’ meer zeggenschap te geven. De partijleden krijgen als het plan doorgang vindt meer voor het zeggen.

Volgens Lucas Meijs van de werkgroep is het zo dat ‘actieve CDA-leden nu te weinig invloed hebben op de politieke koers en op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer.’

Daarnaast wil de CDA-werkgroep het partijbestuur opsplitsen. Zo pleit de werkgroep ervoor dat een deel van het partijbestuur erop toeziet dat de ideeën van de leden in het land vanuit regionale themagroepen hun doorgang vinden bij de politieke top in Den Haag.

Een ander deel krijgt meer de vorm van een ’typisch’ verenigingsbestuur en zal zich moeten richten op de organisatie van het CDA in de nieuwe stijl. Dit deel houdt zich dan ook nadrukkelijk afzijdig van het politieke bedrijf.

In het utopische beeld dat Meijs hierbij schetst zullen in ’2016 veel meer leden het gevoel hebben dat ze echt kunnen meepraten over de politiek van hun partij.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “CDA nieuwe stijl in aantocht

  1. Pingback: Tweede Kamer peiling 08-01-2012 | Politiek

  2. Pingback: CDA-leden blij dat Maxime Verhagen geen kandidaat partijleider is | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>