Leraren in protest tegen 1040-urennorm

Na de scholieren leggen vandaag de leraren het werk neer. De leraren in het voortgezet onderwijs demonstreren tegen de 1040-urennorm die binnenkort weer de maat zal slaan in het middelbaar onderwijs.

Een wetsvoorstel, geïnitieerd door de PVV in de Tweede Kamer en welke met succes werd aangenomen, heeft hiervoor gezorgd. In het voorstel moeten scholen verplicht jaarlijks elke leerling 1040 uur les aan bieden. In de praktijk betekent dit waarschijnlijk dat scholen om het quotum te halen, leerlingen enkele uren per week moet verplichten tot zogenaamde studie-uren binnen de muren van de school.

Dit tot grote ontsteltenis van het onderwijs zelf.

Ook zijn de leraren fel tegen de inkorting van de zomervakantie van zeven naar zes weken.

De Algemene Onderwijsbond van de FNV staat wel achter het doel van de staking, maar keurt het feit dat leraren direct na de kerstvakantie gaan staken af. Daarom voert de grootste onderwijsbond pas actie op 26 januari actie.

Vakbond Leraren in Actie, die de actie organiseert, verwacht dat 1500 leraren vanmiddag demonstreren op het Plein in Den Haag. De staking zal drie dagen duren.

Volgens Leraren in Actie blijven daardoor vijf scholen dicht en zijn er op meer dan honderd scholen een of meer leraren die staken.

De scholieren waren destijds naar eigen zeggen niet tegen de urennorm maar voorzagen grote moeilijkheden bij de uitvoerbaarheid. Volgens hen is het niet mogelijk de uren zinvol in te vullen zonder extra budget. Zij spraken dan ook van ophok-uren.

Leraren en leerlingen verwachten actie van de minister van Onderwijs van Bijsterveldt (CDA).

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Leraren in protest tegen 1040-urennorm

  1. Pingback: PvdA steunt actievoerende leraren | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>