De goede voornemens van het ‘nieuwe’ CDA op een rijtje

Het Strategisch Beraad van het CDA wil niet alleen de hypotheekrenteaftrek aanpakken, duurzaamheid hoog in het vaandel houden en culturele verschillen omarmen. Er staat nog veel meer op het wensenlijstje.

Voor de toekomstvisie van het CDA staan ook onderwerpen als mobiliteit en de vrijheid van onderwijs op het programma.

De toekomstvisie zou het gedachtegoed zijn, en goedkeuring krijgen van CDA-voorzitter Ruth Peetoom en zou nadrukkelijk afstand nemen van het huidige kabinetsbeleid. 

Het besef dat het roer radicaal om moet, om het noodlijdende CDA te redden, lijkt nu dan ook eindelijk te zijn neergedaald in de CDA gelederen zelf. Als sterke tegenhanger bij het door grote groepen gehekelde kabinetsbeleid, kiest het CDA nu opnieuw en nadrukkelijk voor thema’s als duurzaamheid. Ook is de ‘beprijzing van mobiliteit’ weer terug van weggeweest. De kilometerheffing werd vorig jaar nog door de coalitiepartij en gedoogpartner pijnlijk van het wensenlijstje van het CDA afgeschoten.

Als het aan het Strategisch Beraad ligt zal het CDA minder de nadruk leggen op het eigen geloof en meer in willen zetten op bredere termen als ‘zingeving’. Zo wil de partij proberen een brug te slaan tussen hen en eventuele allochtonen kiezers. Voor het CDA geldt nu de slogan ‘wie wil meedoen, is welkom’. Het CDA wil daarom grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs nadrukkelijker openstellen voor andere groepen, dan de traditionele denominaties.

De vermeende ruk naar links wordt door betrokkenen tegengesproken. Het Strategische Beraad onder leiding van Aart-Jan de Geus verklaard heel creatief dat het wat hem betreft de plaats van het CDA ligt in ‘het radicale midden’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De goede voornemens van het ‘nieuwe’ CDA op een rijtje

  1. Pingback: CDA-congres stijf uitverkocht | Politiek

  2. Pingback: Aart Jan de Geus niet beschikbaar als leider CDA | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>