Ruk naar links levert splitsing in geledingen CDA op

De vermeende ruk naar links van ‘het nieuwe CDA’ valt niet bij iedereen in de geledingen in goede aard.

Binnen de rechtse tak van het CDA zouden stemmen op gaan voor een afsplitsing van de partij. Dat zegt de Limburgse senator René van der Linden in het AD.

Er zou grote onvrede zijn over de koers van het CDA.

De partij kondigden deze week aan op cruciale punten afstand te willen nemen van het huidige kabinetsbeleid. Zo zou de hypotheekrenteaftrek weer bespreekbaar worden en wordt er meer aandacht besteed aan duurzaamheid.

Van der Linden haalt de Duitse CSU als voorbeeld aan, de Beierse partij is een afscheiding van de landelijke CDU. En denkt dat hetzelfde weleens kan gebeuren met het CDA. Volgens hem zijn er CDA’ers die een nieuwe christendemocratische partij willen beginnen met een conservatiever gedachtegoed.

Een andere Limburgse CDA’er, Statenlid Martijn van Helvert, is iets genuanceerder, ‘zeg nooit nooit, maar ik zie het niet gebeuren’. Het is volgens Helvert wel vaker gebeurd dat zulke plannen ‘uit de kast’ werden gehaald.

In de media wordt ondertussen gesproken van een cruciale week voor het CDA. Volgende week presenteert het Strategische Beraad onder leiding van Aart-Jan de Geus de nieuwe koers van het CDA tijdens het congres van de partij. Reeds uitgelekt is dat er wordt gepleit voor een gang naar het midden, terwijl de partij in het juk van de VVD en PVV de laatste jaren steeds verder naar rechts is opgeschoven.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ruk naar links levert splitsing in geledingen CDA op

  1. Eric-Jan Beekelaar

    Staan nu op tien zetels. Splitsing: ieder vijf???
    CDA midden wil meer aandacht voor milieu. CDA rechts wil conservatieve koers. Zonda dat dit niet samen kan. De nieuwe partij Groen Rechts bewijst dat zorg voor milieu goed samen kan gaan met een warm conservatisme.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>