Passend onderwijs dompelt gemeenten onder in problemen

De minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft eind vorig jaar melding gemaakt van het feit dat er definitief wordt gesneden in het passend onderwijs.

Het passend onderwijs, is onderwijs op reguliere scholen voor kinderen met een handicap of gedragsprobleem. Dat er bezuinigd zou worden en daarmee onvermijdelijk ook ontslagen zouden vallen was al langer bekend.

De gemeenten en het onderwijs zeggen nu dat zij in de problemen komen als van Bijsterveldt haar plannen voor het passend onderwijs doorvoert. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de Tweede Kamer.

Er bestaat bij de VNG grote onduidelijkheid over de voornemens van de minister van Onderwijs. Zo is het onduidelijk of scholen extra geld krijgen voor eventuele aanpassingen aan schoolgebouwen, in het geval dat het nodig moet zijn om leerlingen van extra zorg te voorzien.

Doordat het plan van minister van Bijsterveldt voorschrijft dat scholen zich moeten specialiseren in het geven van onderwijs aan een specifieke groep zorgleerlingen en daardoor de afstanden die leerlingen naar hun school moeten afleggen vele malen groter wordt, vreest het VNG voor sterk stijgende vervoerskosten. Het is onduidelijk of dat door van Bijsterveldt wordt gecompenseerd.

De gemeenten hebben in juni al overleg gevoerd over de knelpunten in het passend onderwijs, maar volgens de VNG heeft dat toen nog niet veel opgeleverd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>