CDA gaat afstand nemen van kabinetsbeleid

Er zijn delen van de conceptversie van het Strategisch Beraad uitgelekt en in de handen van de Volkskrant beland.

De nieuwe koers van het CDA wordt niet links, niet rechts maar radicaal naar het midden. Dat stelt het beraad, en wil daarmee direct afstand nemen van het huidige kabinetsbeleid.

Het strategisch beraad van het CDA vindt dat Nederland een open land moet zijn voor vluchtelingen. Immigratie is volgens het beraad een verrijking voor Nederland. Niet op de laatste plaats ook economisch.

‘Los van het feit dat het een kwestie van fatsoen is en dat het past bij onze Nederlandse identiteit en waarden om open te staan voor immigranten, moeten wij ook erkennen dat wij ons welvaartspeil niet kunnen handhaven zonder hun komst.’ Het strategisch beraad zet zich op deze en vele andere vlakken flink af tegen de gedoogpartner PVV.

‘De politiek keek aanvankelijk te lang weg als het ging om de problemen die de opname van nieuwkomers in ons land heeft gegeven, maar nu zijn we doorgeslagen naar de andere kant,’ vindt de commissie. Het CDA wil weer dat Nederland een open land wordt voor vluchtelingen.

Het rapport wil de nadruk terugleggen op ‘waarden’ en normen. Daarvoor heeft de commisie de oude uitgangspunten van de christen-democratie ‘hertaald’: solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid, rentmeesterschap en publieke gerechtigheid worden ingeruild voor de hippe begrippen als vertrouwen, burgerschap, rechtsstaat en zorg voor natuur en cultuur.

Het CDA gaat ‘krachtig stelling nemen’ tegen ’neigingen die het CDA afkeurt, zoals de zucht naar het snelle geld, de gemakkelijke keuze voor gemak en genot, niksigheid en platheid, ophitsing en het zaaien van verdeeldheid.’

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “CDA gaat afstand nemen van kabinetsbeleid

  1. Pingback: PVV ziet vlaktaks niet zitten | Politiek

  2. Florim

    Eindelijk een partij die inziet dat ze fout zaten. Ga drie stappen terug, ga niet voorbij start.
    PVV ga direct naar de gevangenis ga niet langs start en je ontvangt geen f 200

      /   Reply  / 
  3. Mat

    Vreemd dat het CDA afstand wil nemen van hun eigen kabinetsbeleid dan zit er toch niet veel anders op dan de stekker uit deze formatie te trekken lijkt mij.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Hirsch Ballin CDA kritisch over gedoogsteun PVV | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>