Minister Schultz van Haegen blijft in gebreke omtrent spoorveiligheid

Minister Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu heeft de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) niet opgevolgd om binnen een jaar duidelijk te maken waar extra maatregelen voor de veiligheid van het spoor moeten komen.

De minister, de NS en spoorbeheerder ProRail bleken eerder al aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om de spoorveiligheid te verbeteren, te hebben genegeerd. En de Onderzoeksraad voor Veiligheid beklaagt zich nu wederom over de houding van Schultz.

De onderzoeksraad had hierom gevraagd, omdat de instantie vindt dat ‘de veiligheid op het spoor verder verbeterd kan worden door de invoering van het veiligheidssysteem ERTMS of alternatieve maatregelen’.

Voorzitter Tjibbe Joustra van de onderzoeksraad betreurt de houding van Schultz donderdag in een reactie. Hij zegt ervan uit te gaan dat de minister de aanbeveling alsnog op korte termijn opvolgt. Joustra realiseert zich ter degen dat er bij het verbeteren van de veiligheid ook een kostenafweging wordt gemaakt.  Hij constateert echter dat door het uitblijven van de inventarisatie nog steeds niet duidelijk is, waar er aanvullende of tussentijdse maatregelen moeten worden genomen.

Sinds de ramp in Harmelen in 1962, waarbij 93 doden vielen, is er veel verbeterd aan de veiligheid maar zelfs tot op de dag van vandaag gebeurt het nog steeds. Waarbij het in 2009 ging om 214 incidenten en in 2010 om 172. Het door rode seinen rijden van treinen leidde de afgelopen tien jaar tot meer dan dertig botsingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>